Zet je tanden in Bilbao; zo ervaar je de stad van binnenuit image

Zet je tanden in Bilbao; zo ervaar je de stad van binnenuit

Het leven van de Bilbainos speelt zich niet af in trekpleisters als het Guggenheim Museum, maar aan het water, op straat en in de vele pintxosbars. Met onze tips ervaar je de stad van binnenuit, straatje voor straatje, pintxo voor pintxo.


Ben jij al eens in Bilbao geweest? (Foto: Tim Bilman)

Borrelen met de locals

Arechaga-straat is dé uitgaansstraat van Bilbao. Overal waar je kijkt zie je kleine groepjes Bilbainos onder het genot van een biertje of wijntje de dag met elkaar doornemen. De concentratie mensen is het grootst bij Marzana Taberna. Als je je nestelt op de trappen of het kleine pleintje voor de deur zie je de stad voor je neus tot leven komen. Halverwege Arechaga-straat zit Bihotz, een onvervalste hipsterplek compleet met getatoeëerde obers, vintage meubels en wielrenfietsen tegen de muur. Op de drankkaart staan lekkere speciaalbiertjes uit de regio – tip: de IPA’s van brouwerij Basqueland – en koffie van lokaal gebrande bonen. De straat is het gezelligst na achten in het weekend.

Cultureel doen met de locals

In Azkuna Zentroa, een bruisend cultureel centrum in een voormalig alhóndiga (maisbeursgebouw), vind je onder meer een auditorium, galerie, creatieve bedrijfjes en leuke winkeltjes en cafeetjes. Kijk ook zeker eens omhoog in de centrale hal. Het zwembad op het dak heeft een glazen bodem, waardoor je er recht doorheen kijkt. Een dagpas voor het zwembad kost € 7 p.p. Het zwembad is ideaal voor baantjes trekken, maar verwacht geen dakoase. Als je dáárnaar op zoek bent, kun je beter aankloppen bij Yandiola, een toprestaurant met rooftopterras op de bovenste verdieping. Bijzonder aan dit chique restaurant is de focus op streekproducten en slow food. 

Naar de markt met de local

Veel Spaanse steden beschikken over een overdekte markthal, maar geen enkele is zo groot en uitgebreid als La Ribera. Op meer dan tienduizend vierkante meters verkopen meer dan zestig kooplui verse producten. Aan de voorzijde zit een moderne foodhal – Gastro Plaza – met leuke eettentjes en fijne zitplekjes. De grootste verrassing bevindt zicht echter tússen de roltrappen richting de hoofdingang: een moderne jazzclub met halfronde banken en een grote dansvloer, genaamd La Ribera. Houd hun kalender in de gaten voor livemuziek. Ben je meer van de openluchtmarktjes? Op The Sunday Market staan kraampjes met ambachtelijke producten en foodtrucks met fantastisch streetfood. 

Theedrinken met de locals

Dacht jij dat Marokkaanse thee zoet is? Dan ben je nog nooit bij een Senegalees op bezoek geweest! Naast de mierzoete muntthee staan in Baobab Bar Teteria – een gezellig Senegalees theehuis met een klein terras – ook andere theetjes als Bouy, Edari en Senegal Darrak op het menu. Verder kun je er snacken aan piadinos (broodjes) met een Senegalese twist en genieten van exposities van lokale kunstenaars. Elke donderdag (tot 21.30 uur) kost een biertje slechts € 1 en elke laatste vrijdag van de maand organiseert de Senegalese eigenaar een typische West-Afrikaanse lunch, bedoeld om te delen en geserveerd op een grote schaal. 

Uitwaaien met de locals

De bedenker van de Vizcayabrug – een van Gustave Eiffels leerlingen – was zijn tijd (1893) ver vooruit. In plaats van een normale brug over de mond van de Nerviónrivier, bedacht hij ’s werelds eerste zweefbrug. Het resultaat is een bizarre kruising tussen een kabelbaan en een hijskraan, met een gondel eronder die elke acht minuten tientallen passagiers en zes auto’s naar de overkant draagt. Dit Unesco-Werelderfgoed verbindt de havenplaatsjes Portugalete (metrolijn 2) en Getxo (metrolijn 1). Als bezoeker kun je de gondel (€ 0,40 p.p.) nemen of boven over de voetbrug lopen (€ 8 p.p.). Voor een perfect uitzicht over de rode daken, de rivier en de zweefbrug loop je aan de kant van Portugalete naar het uitkijkpunt Elizaron Landako Begiratokia. ’s Zomers zijn de vijf stranden van Getxo de moeite waard.

Op de Amerikaanse toer met de locals

Heb jij jezelf na het zien van een Amerikaanse film ook weleens voorgesteld aan een rijkelijk gevulde ontbijttafel, met wafels, pannenkoeken, ahornsiroop en een grote doos met kleurrijke cornflakes voor je neus? Bij Tuinkis American Market zijn ze geobsedeerd door dit soort all American zoetigheden. Binnenstappen in dit lichtelijk panische supermarktje is een leuke en unieke manier om enkele van ’s werelds meest iconische eet- en drinkwaren, van Froot Loops tot Pop Tarts, Pickle-in-a-Pouch, Root Beer en Soda Shag (een blik cream soda met een afbeelding van basketballer Shaquille O’Neal erop), te ontdekken. Hoeveel herken jij er?

Het kan lastig lijken om in steden buiten de gebaande wegen te gaan, maar vaak zijn er juist ontzettend veel leuke onbekende plekjes te ontdekken als je de toeristische attracties links laat liggen. Hoe ga jij op citytrip weg van de massa?