6 tips om de beste foto's te maken met behulp van een statief image

6 tips om de beste foto's te maken met behulp van een statief

Wat neem ik mee op reis: een eenpootstatief, een driepootstatief of helemaal geen statief? Deze vraag zal menigeen zichzelf hebben gesteld. Columbus-fotografe Louise ten Have geeft je een aantal tips om erachter te komen wat bij jou past.


Maak jij liever foto's met of zonder statief? (Foto: © Louise ten Have)

1. Grijp in bij te lange sluitertijden

De eerste reden om naar een statief te grijpen is een te lange sluitertijd. Als er te weinig licht is wordt de sluitertijd lang. Zo lang, dat als je uit de hand fotografeert, de foto onscherp wordt door beweging.

2. Doe de sluitertijdtest

Of je nu wel of niet een statief meeneemt, het is handig om te weten met welke sluitertijd jij nog uit de hand kunt fotograferen. Doe de test vanaf 1/125 seconden naar langer en met al jouw lenzen. Met een fysiek kortere lens is een langere sluitertijd mogelijk dan met een lange telelens. Na de test weet jij precies voor elke lens vanaf welke sluitertijd je uit de hand kunt fotograferen.

3. Let op je ISO en diafragma

Samen met de sluitertijd bepalen deze de lichtwaarde. Je kunt jezelf twee vragen stellen bij weinig licht: kan (en wil) ik het diafragma meer open zetten en kan (en wil) ik de ISO hoger zetten?

4. Zorg voor meer licht

Is de sluitertijd nog steeds te lang met bovenstaande opties? Dan zou je een extra lichtbron zoals een flitser of een lamp kunnen gebruiken. Een extra lichtbron (kan ook een stuk piepschuim zijn, omdat het zonlicht reflecteert) is een goede optie als je iemand fotografeert die je er scherp op wilt hebben staan.

5. Begrijp de voordelen van een driepoot

De mogelijkheid om perfecte waterpartijen vast te leggen is reden genoeg voor veel fotografen om een driepoot mee te nemen; vanaf drie seconden krijgt water een bijzonder effect. Dat voordeel weegt voor mij persoonlijk vaak niet op tegen de nadelen. Een driepootstatief vind ik te zwaar, kan niet als handbagage mee in het vliegtuig en neemt te veel plek in mijn koffer in beslag. En meestal (maar niet altijd) vind ik wel een creatieve oplossing om mijn camera ergens op te zetten. Voor de foto van de waterval hiernaast bijvoorbeeld zette ik mijn camera op een rotsblok. Overigens, het gebruik van een draadontspanner is aan te bevelen bij alle langere sluitertijden.

6. Begrijp de voordelen van een eenpoot

Een eenpootstatief is voor mij de perfecte tussenoplossing. Dankzij de eenpoot kan ik fotograferen tot 1 seconde met mijn groothoeklens. Test van tevoren de maximale sluitertijd op de eenpoot, wederom met al je lenzen.

Wil jij jouw fotografieskills verbeteren? Onze reisfotografiespecial staat vol speelse en praktische tips om zelf de mooiste beelden te maken op reis. Hieronder kun je alvast een kijkje nemen.