tips & tricks om je jetlag te verminderen image

tips & tricks om je jetlag te verminderen

Verre reizen betekent avontuur, genieten en ontdekken. Maar voor veel mensen betekent een lang vlucht vaak ook een jetlag bij aankomst. Misselijkhied, hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid, het zijn allemaal sympotomen van die gevreesde jetlag. Met deze handige tips en tricks verminder je die vervelende klachten in no time.


Ready for take off (Foto: Marco LópezUnsplash)

Als je na een lange vlucht landt op je bestemming loopt je lichaamsklok nog niet synchroon met de tijd op je bestemming. Dit heet jetlag. De effecten van een jetlag voel je pas als je door vier of meer tijdzones vliegt. Je maakt dus kans op een jetlag als je naar Bolivia (west), de Malediven (oost) of verder vliegt. Een jetlag kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, milde misselijkheid, uitputting, slaperigheid, slapeloosheid en concentratieproblemen. Hoe lang de klachten aanhouden hangt af van het aantal tijdzones dat je doorkruist en de windrichting waarin je vliegt. Als gevolg van een lange vlucht kan je lichaam tot wel twee weken in de war blijven. Om te voorkomen dat je twee weken van de kaart bent hebben we een aantal handige tips voor je.

1. Vliegen naar het oosten

Als je naar het oosten vliegt ervaar je méér last van jetlag. Je verliest uren waardoor je dag korter wordt, terwijl je lichaamsklok van nature juist langer door wil lopen. 

2. Jetlagmanagement

De Entrain-app berekent wanneer je naar bed moet gaan en op moet staan om zo snel mogelijk aan je nieuwe tijdzone te wennen. Of gebruik de Jet Lag Calculator online.

3. Vasten

Hoewel het aanpassen van je slaapritme zeker helpt, stellen sommigen dat je je lichaamsklok juist bijstelt door te vasten. Is het thuis al tijd voor ontbijt, maar op je bestemming nog niet? Probeer het dan nog even uit te stellen.

4. Superfoods

Wat je eet kan van invloed zijn op je jetlag. Bessen, watermeloenen, sla en selderij houden je gehydrateerd. Rijst, pasta of aardappelen tijdens het avondeten zorgen voor een goede nachtrust. Zin in een avondsnack? Eet dan kersen of een banaan met een glas magere melk. 

5. Zoek de zon

Net aangekomen voel je je vaak moe tijdens de eerste dag(en). Ga geen dutje doen, hoe verleidelijk het ook is. Het is beter om naar buiten te gaan en lekker van het zonnetje te genieten. Het slaaphormoon melatonine kan geremd worden door het zonnetje en daardoor voel je je dus minder moe.

Wat doe jij om van je jetlag af te komen?

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.