5x tips om midden op de dag te fotograferen image

5x tips om midden op de dag te fotograferen

Elke fotograaf weet het; de mooiste beelden schiet je met ochtend- of avondlicht. Maar ja, dat lukt niet altijd. Je bent immers onderweg en langer blijven is vaak geen optie. Dan sta je dus toch midden op de dag op de allermooiste plekken ter wereld. Nìèt fotograferen is geen optie. Wat moet je dan? Columbus-reisfotografe Louise ten Have weet raad en geeft vijf praktische tips voor een prachtige foto, midden op de dag. 


Ook midden op de dag kan je mooie foto's maken (Foto: Lousie ten Have)

1. Gebruik tegenlicht

Neem indien nodig een laag standpunt in. Zorg dat je de zon in de lens krijgt en speel daarmee. Te veel zon in de lens is niet ideaal door de lense flare-effecten die daardoor ontstaan, maar een betere optie dan een saaie foto. Probeer op een creatieve wijze iets voor de lens te krijgen wat de directe zon een beetje dempt, bijvoorbeeld een gebouw, bloemen of takken.

2. Bedenk dat bountybestemmingen het midden op de dag goed doen

Transparant water, de mooiste schakeringen blauw: ze komen juist midden op de dag het beste tot hun recht.

3. Ga de bergen in

Als je een glooiend landschap fotografeert, heb je toch schaduwpartijeen die een foto spannend maken. Hoe hoger de bergen, hoe meer schaduw. 

4. Fotografeer van donker naar licht

Dit is een belangrijke stelregel, want een goede foto begint altijd in het donker. Vanuit de schaduw van een boom, met die schaduw op de grond. Fotografeer ook eensde schaduw mee, dat maakt je foto speels. Of gebruik een rij bomen als doorkijkje. Het zien van schaduwpartijen creëert mogelijkheden.

5. Maak gebruik van reflecties

De zon reflecteert in spiegelende objecten, zoals een raam of een plas water, een autodak of de zee. Goed kijken en je ziet de reflectie.
 

Columbus reisfotografiespecial

Heb je de smaak te pakken? In onze reisfotografiespecial staan nog veel meer handige tips die je helpen om je fotografieskills te verbeteren. Er worden 98 praktische tips gegeven. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: spelen met licht, locals eruit laten springen, het benutten van landschappen en nog veel meer.