Go Guatemala: dit zijn de 5 must do's image

Go Guatemala: dit zijn de 5 must do's

Staat Guatemala al op je bucketlist? Wij vinden dat dit veelzijdige land bij iedereen op het lijstje moet komen te staan. En als je er dan naar toe gaat moet je de volgende vijf Columbusproof dingen zeker doen. 


Dit mag je niet missen in Guatemala (Foto: Tim Bilman) 

We komen maar meteen to the point: Guatemala is het mooiste en gevarieerdste land van Centraal-Amerika. Want wat het te kort komt in de strandafdeling, maakt het ruimschoots goed met zijn 37 vulkanen, 1200 diersoorten, 20 ecosystemen, meer dan 300 microklimaten, 118 wildlifereservaten, duizenden Mayabouwwerken en miljoenen Maya-afstammelingen. Al deze landschappelijke en culturele schoonheid grijpt je en laat je simpelweg niet meer los. Zelf meemaken hoe divers dit land is? Combineer tijdens jouw rondreis dan crowd pleasers als Antigua en het Atitlánmeer met de ongerepte Westelijke Hooglanden en de mysterieuze jungle van Petén. Dit zijn onze 5 must do's.

1. Ga op expeditie naar El Mirador

Deze jungle-ervaring is basic maar goed te doen als je een beetje sportief bent. Er zijn twee manieren om bij de ruïnes te komen: lopen en vliegen. Lopen: Alle expedities naar El Mirador gaan van start in het dorpje Carmelita. Boek je jungleexpeditie bij Turismo Cooperativo Carmelita in Flores. Het is niet mogelijk om op eigen houtje naar Carmelita toe te gaan en ter plekke een gids in te schakelen. El Mirador is twee dagen lopen en twee terug. De standaardexpeditie duurt vijf dagen (1 dag on site) en kost € 232 p.p. Wij raden de zesdaagse (2 dagen on site) aan, € 260 p.p. Tour is inclusief: pick-up vanuit Flores, max. 11 kg aan bagage, tent, matje, slaapzak en kussen, maaltijden en drankjes. Voor extra bagage kun je een ‘cargopakezel’ inhuren. Privéexpeditie vanaf € 428 p.p. Boeken tot twee dagen van tevoren. Veel van de expedities worden geleid door onze gids Elviz ‘Hamilton’ Tesucún, hamiltonelvis@ hotmail.com, +50232990949. Vliegen: voor ons ging een langgekoesterde wens in vervulling door met de helikopter naar El Mirador te vliegen. Wil jij deze once-in-a-lifetime- ervaring ook meemaken? Boek je helikoptertour dan via TAG Airlines in Flores, vanaf € 178 p.p. enkel en € 355 p.p. retour. Bespaar kosten door op de heen- of terugweg met een expeditiegroep mee te lopen.

2. Verken Sierra de los Cuchumatanes

Een goed beginpunt van je ontdekkingsreis is Museo Balam in Todos Santos. De privécollectie van Fortunato bestaat uit eigenaardigheden, van carnavalsmaskers tot Maya-artefacten. Entree € 5 p.p., fortunatopablomendoza@ gmail.com, tel. +50257873598. Elk jaar op 1 november vindt in Todos Santos El Dia de Todos los Santosa plaats. Op deze feestdag rijden ruiters over een gevaarlijk zandcircuit door het stadje. Ook de omgeving is de moeite waard. Schakel Esteban Matias in voor een mooie wandeling. Benader hem via Facebook of bel +50253810540. 

3. Ga cenotehoppen bij Laguna Brava

Door hun afgelegen locatie worden de blauwerdan- blauwe cenotes (met water gevulde holen) in de buurt van Laguna Brava maar mondjesmaat bezocht. Je bereikt ze te voet (1 uur) vanuit San Jose de la Frontera. In totaal liggen er drie: Cenote Verde, Cenote Pacaya en Cenote Amarillo. Las ook een pauze in aan de oever van Laguna Brava. Het meer wordt omringd door grillige rotswanden en er is een fotogenieke stijger. Regel jouw excursie (incl. vervoer en gids) goedkoop via Finca Chacula, turismochacula. com. Of boek een tweedaagse georganiseerde tour vanuit Huehuetenango, vanaf € 41 p.p. 

4. Zoek de hoogte op in Antigua

Een bezoekje aan de charmante voormalige hoofdstad Antigua is ondanks de drukte en de vele fastfoodrestaurants absoluut de moeite waard. Al is het om te dolen door de straten van kinderkopjes en naar binnen te kijken door de openstaande deuren, waarachter prachtige binnentuinen met fonteinen, cipressen en gekleurde muren schuilgaan. Een goede manier om aan de drukte te ontsnappen is de hoogte opzoeken. Veel bars en restaurants beschikken over verborgen dakterrassen van waar je uitkijkt over de stad en de drie machtige vulkanen Acaltenango, Agua en Fuego. Loop vooral eens het trapje omhoog in restaurant Los 3 Tiempos en bierbrouwerij Antigua Brewing Company.

5. Beleef het Atitlánmeer op alternatieve wijze

Raadpleeg een willekeurig artikel over de mooiste meren ter wereld, en het Atitlánmeer staat er geheid tussen. Waar anders ter wereld vind je een kratermeer met hoge kliffen en maar liefst dríé vulkanen eromheen? Elk van de twaalf dorpen en stadjes rond het meer heeft zijn eigen karakter. Panajachel en, in mindere mate, San Pedro La Laguna zijn in trek onder feestgangers en backpackers; San Marcos La Laguna is geliefd onder newagers en yogi’s. Dit zijn ónze favorieten: Santiago Atitlán Een van de minst drukke stadjes aan het meer, met een gezellige hoofdstraat en een prachtig centraal plein. Dit is de geboorteplaats van Maximón. Jij kunt bij deze santo pagano (een onofficiële heilige) op bezoek. Het beeld krijgt elk jaar een nieuw altaar bij een inwoner in huis. San Juan La Laguna Op het eerste gezicht lijkt dit plaatsje op een doorsnee toeristenoord. Maar als je verder kijkt dan de winkeltjes bij de haven en er bijvoorbeeld óók blijft slapen, zul je ontdekken dat het wel degelijk een authentieke kant heeft. Een aanrader is een bezoek aan Casa Flor Ixcaco, waar je een gratis demonstratie over Mayaweefkunst kunt bijwonen.

Ben je benieuwd naar onze reportage over Guatemala? Deze staat in onze nieuwste editie die je hier koopt. Hieronder zie je wat de nieuwste editie nog meer voor een moois te bieden heeft: