Nieuwe reisserie over China van documentairemaker Ruben Terlou image

Nieuwe reisserie over China van documentairemaker Ruben Terlou

Documentairemaker Ruben Terlou heeft al twee reisseries gemaakt over China die een daverend succes zijn geworden. Nu komt de China-expert met een derde serie. De prachtige beelden en bijzondere verhalen in de serie geven je een beter beeld over het alledaagse leven van de bevolking. Ook Columbus Travel komt graag op authentieke plekken en gaan we graag naar China. We zetten een paar mooie tips voor de regio Sichuan op een rijtje. 


Stille wateren... (Foto: Christian Joudrey on Unsplash)

Ruben Terlou is China-expert en documentairemaker. Een aantal jaar geleden heeft hij de series Langs de oevers van de Yangtze en Door het hart van China gemaakt en binnenkort is er op NPO 2 een nieuwe serie van hem te zien: Chinese dromen. In tegenstellingen tot de twee eerdere series, waarbij Ruben zich meer op een specifiek deel van China focuste, reist hij ditmaal reist kriskras door het gigantische land. De derde serie heeft vier afleveringen waarin de dromen van de Chinezen centraal staan. Dromen over de toekomst van hun land, de liefde en hun kinderen. 

Chinese Dromen is vanaf zondag 17 november 2019 om 20.15 te zien op NPO 2. Een trailer is er nog niet, maar wel zijn de verschillende thema's die besproken worden al bekend. De thema's zijn: familie, kinderen, een bijzondere etnische bevolkingsgroep in het Liangshan-gebergte en de kijk op het communisme en nationalisme van Chinezen en Taiwanezen worden uitgebreid behandeld. 

Terlou heeft bijzondere situaties en mensen weten vast te leggen doordat hij vloeiend Chinees spreekt en jarenlange ervaring en goede relaties in China heeft. De serie laat een hele menselijke en kwestbare kant zien van China en haar inwoners. 

 

China à la Columbus Travel


Een nomadenleven (Foto: Micheal Dehaspe)

 

Net als Ruben Terlou houden we er bij Columbus Travel ook van om naar bijzondere en authentieke plekken te gaan, waar we echt meemaken hoe mensen leven. Een hele bijzondere reis die we hebben gemaakt, was naar de provincie Sichuan: het onbekende Tibet. In de Chinese provincie Sichuan liggen de oostelijke uitlopers van het machtige Tibetaans Hoogland en ongeveer 85 procent van de bevolking is dan ook Tibetaans. Naast de imposante landschappen van wetlands en bergen, kom je hier als een van de weinige westerse toeristen voor de traditionele nomadencultuur en de vele boeddhistische kloosters. Een nieuw, onbekend Tibet wacht hier dus op ontdekkers. Hieronder een aantal Columbus tips over deze prachtige regio.

 

Begeef je onder de monniken

Reis naar Larung Gar, een van de plekken in Tibet waar de meeste monniken leven (circa achtduizend). Verspreid over een heuvel liggen honderden kleinen monnikenhuisjes. Onderweg, vanuit Chengdu, tussen Wenchuan en Barkham kom je mooie dorpen en kloosters tegen. Reken op twee reisdagen.

 

Ga hiken

Trek vanuit Larung Gar naar het dorp Naga. De route loopt via Dzamtangh langs een rivier tussen hoge bergen en smalle valleien. Onderweg struikel je over kleine kloosters en stoepa’s. De bruggen, bomen en bergen zijn versierd met duizenden boeddhistische vlaggetjes om onheil te weren. Achter Dzamtangh (壤塘) trekt de vallei open en komen de eerste wetlands tevoorschijn. In Naga ligt een fijn groot klooster.

 

Bezoek nomaden in de wetlands

Tussen Aba en Zoige (尔盖) liggen de ware wetlands, waar nomadententen als witte stippen de groene vlakten sieren. Sommige nomaden zijn eenvoudig te bereiken langs de provinciale weg. Maar de ware globetrotter wil de raw deal; afgelegen tenten, diep in de vallei, geïsoleerd zonder toeterende vrachtauto’s. Dit is niet eenvoudig. De drassige wetlands zijn verzadigd met water en spontane rivieren. Blijf hoog aan de heuvelrand, maar hoe kom je daar? De beste plek om de rivier ten westen van de hoofdweg over te steken is een afgebladderde witte brug meteen ten zuiden van Waqietalin. Sla na de brug rechtsaf en trek de vallei in, waar je tot aan de horizon witte puntjes ziet. Benader de nomaden voorzichtig, sommige zijn schuw. Als je geen man ziet en er blaffen grote Tibetaanse honden, blijf weg en ga naar de volgende – ze bijten serieus.

 

Vergaap je aan de natuur

(en Chinees toerisme) in Jiuzhaigou Park (九寨沟国家公园). Tja, hoe dit te omschrijven? Disneyland op z’n Chinees in de gedaante van een natuurpark. Fascinerend, commercieel, vermoeiend, schaamteloos, maar voor geen goud te missen. Schitterende turkooizen meren, donderende watervallen, prachtige bergen; als er een achtste wereldwonder zou zijn? Maar al die duizenden uitzinnige Chinezen – geef je over en het wordt een feest.

 

Welk beeld heb jij bij China? En zou jij naar dit enorme land willen reizen? Columbus Travel is al verschillende malen in China geweest zo lees je in editie 81 wat je kunt beleven in Hongkong.