Wist jij dat ze in deze 6 landen óók Spaans spreken? image
REDACTIE

Wist jij dat ze in deze 6 landen óók Spaans spreken?

Spaans wordt niet alleen in Spanje gesproken. Het is een wereldtaal. De taal wordt in alle uithoeken van de wereld gesproken. Wist jij dat ze in deze zes landen óók Spaans spreken?


Spaans spreken ze niet alleen in Spanje...(Foto: Jon TysonUnsplash)

1. Filipijnen

Toen de Spanjaarden de archipel aan het eind van de zestiende eeuw veroverden, doopten ze hem om tot Las Islas Filipinas, naar de toenmalige Spaanse koning Filips II. Het Spaans is er ruim vierhonderd jaar lang een officiële taal geweest. Nu is het een optionele taal. Ondanks aanmoediging vanuit de overheid, spreekt slechts 0,5% van de populatie (voornamelijk ouderen) de taal naar behoren.

De Spaans taal is met name in sommige locale dialecten (gesproken talen) aanwezig. Zowel in het Tagalog, maar meer nog in Ilonga, een taal die ook op sommige plaatsen gesproken wordt. Vaak zijn het slechts enkele (verbasterde) woorden, die rechtstreeks uit de Spaanse taal afkomstig zijn. Soms gaat het om uitdrukkingen.

Het is echter niet zo dat je jezelf door Spaans te spreken locaal verstaanbaar kan maken. Wel staan er nog veel Spaanse namen op de landkaart, zoals Puerto Princesa (prinsessenhaven) en Malapascua (slechte Pasen).

Deze niet-erkende staat ten zuiden van Marokko werd tot 1976 bestuurd door Spanje. In het kader van uitwisselingsprogramma Vacaciones en Paz (vakanties in vrede) krijgen jaarlijks ongeveer tienduizend kinderen de kans om hun zomer door te brengen bij een gastgezin in Spanje, wat het gebruik van de Spaanse taal stimuleert.

3. Verenigde Staten

Wist je dat maar liefst 53 miljoen Amerikanen thuis Spaans spreken? Het land beschikt hiermee na Mexico over de grootste concentratie Spaanstaligen in de wereld. En dan tellen we het Caribische eiland Puerto Rico – een van de VS afhankelijk gebied met nog eens drie miljoen Spaans-sprekers – niet eens mee.

4. Belize

Hoewel Engels de officiële taal is in dit Britse Gemenebestland, heeft ongeveer de helft van de bevolking Spaans als moedertaal. Net als in de andere landen van Centraal-Amerika kun je hier dus prima een cerveza (biertje) in het Spaans bestellen.

5. Equatoriaal-Guinea

Grote kans dat je nog nooit van dit Afrikaanse staatje op de evenaar hebt gehoord. Toch kent het land een bewogen geschiedenis. Zo was het eerst in Portugese en daarna in Spaanse handen. Eén van de (weinige) voordelen van de kolonisatie: de bevolking spreekt er Spaans, Portugees én Frans (zoals in buurland Kameroen).

6. Gibraltar

Veel van de inwoners van ‘de Rots’ spreken Llanito, een volkstaal gebaseerd op het Andalusisch-Spaans en vermengd met Engels, Portugees, Maltees en Joods-Spaans. De helft van de inwoners spreekt naast het Engels vloeiend Spaans – de algemeen beschaafde variant. 

In Columbus Travel-editie 82 verklaren wij onze eeuwige liefde aan de Spaanstalige wereld, met maar liefst 50 tips voor je volgende reis naar Spanje en Latijns-Amerika. Bekijk hieronder onze nieuwste editie en koop hem hier