Oostenrijks Walhalla voor lekkerbekken image

Oostenrijks Walhalla voor lekkerbekken

Buiten Oostenrijk weten maar weinig mensen dat de zuidoostelijke deelstaat Steiermark (Stiermarken) bij uitstek een plek is voor fijnproevers. Na een week lang rondtrekken met een Vespa om van wijntjes en boerenproducten te genieten, kunnen fotograaf Margriet Hoekstra en schrijver Barbara Natzijl het beamen: Steiermark mag zich terecht het Toscane van Oostenrijk noemen. Benieuwd naar wat jij hier kunt beleven?


Daar pluk je vruchten van! (Foto: Margriet Hoekstra)

Hike of bike door de wijngaarden

Met een Vespa of e-bike de heuvels op en af om een wijntje te proeven en van het zonnetje te genieten? Sign us up! Via lokale vakantiehuisjesaanbieder PURESLeben huur je een scooter en een rugzak vol verse picknickproducten. Je kunt ook gaan wandelen. Ondanks de vele uitgestippelde routes hoef je niet veel medewandelaars tegen te komen, omdat het gebied zo ontzettend uitgestrekt is. Elk hotel of b&b heeft wel een gids met routes, maar je kunt ook kijken op suedsteirischeweinstrasse.

Bezoek onze favoriete wijnboeren

De bevlogen jonge wijnmaker Katharina Tinnacher heeft het eeuwenoude Lackner Tinnacher landgoed omgetoverd tot een sfeervol designwijnhuis. Nadat je diverse wijnen hebt geproefd kun je uiteraard niet zonder een doos de winkel weer uit lopen. Ook Weingut Tinnauer is een must. Ze stellen een compleet picknickkrat voor je samen waarmee je tussen de wijnranken kunt gaan zitten, met prachtig utizicht. Laatste aanrader: Eva Lambauer.

Ontdek het nieuwe kaasmaken

De locals in Riegersburg zijn het erover eens dat kaassommelier Bernhard Guger de beste kaas-wijncombinaties voorschotelt. Zie thecheeseartist voor meer informatie. 

Ga chocolade proeven 

Bij Zotter Schokoladenmanufaktur wordt van bean-to-bar geproduceerd, van van cacaoboon tot eindproduct. In de chocoladefabriek zie je biologische, fairtradebonen rechtstreeks van de boeren zien omgetoverd worden tot bijzondere smaaksensaties. 

Ga thermaal ontspannen

Genusshotel Riegersburg: de naam zegt genoeg. In dit hotel is het ontspannen genieten van de twee visitekaartjes van de regio: het thermische spawater en de regionale wijnen. Eervolle vermelding verdient het Sonnreich Thermenhotel Loipersdorf, een kuuroord met oog voor modern design. Volop massages, schoonheidsbehandelingen en delicatessen uit de regio.

Bezoek de stad Graz

De tweede stad van Oostenrijk is vanuit het zuiden van Steiermark in ongeveer een halfuur rijden te bereiken. Bijzonder is de combinatie van erfgoed met moderne architectuur. De dorpse sfeer maakt het een aangename plek om op terrassen te proeven van de lokale specialiteiten. 

Ben jij een echte fijnproever? In editie 79 lees je de hele reportage over Steiermark.