5x zo maak je foto's van locals image
5x zo maak je foto's van locals image 5x zo maak je foto's van locals image

5x zo maak je foto's van locals

In de fotografie maakt het niet uit of je een beginner of gevorderde bent, het gaat vooral om de bereidheid net dat stapje extra te zetten. En een beetje hulp kan natuurlijk ook nooit kwaad. Daarom geeft reisfotografe en een van de oprichters van Columbus Travel Louise ten Have jou tips om je fotografie naar een hoger niveau te tillen. Lees je mee?


Maak jij binnenkort ook een mooie foto van een local? (Foto: © Columbus Travel)

Onderstaande tips zijn een voorproefje van de tips die wij in onze reisfotografiespecial - die wegens groot succes is herdrukt- geven. De special is leuk voor beginners en gevorderden. En in de special gaat het eens niet over sluitertijden, diafragma's en andere technische wetmatigheden maar over spelen met licht, met het landschap én met de locals. Louise ten Have heeft 5 goede tips om foto's te maken van locals. 

1. Maak oogcontact

Contact maken is de sleutel tot het succesvol fotograferen van mensen. Hoe je contact maakt, of kan maken, hangt nauw samen met je eigen persoonlijkheid. Maar dat een connectie met je beoogde ‘model’ noodzakelijk is, staat als een paal boven water. Soms merk ik dat oogcontact al voldoende is, het soort oogcontact waar je een goedkeuring uit leest.

2. Vraag het en wees eerlijk

Als oogcontact je niet goed af gaat, of je kunt het niet goed inschatten, dan is het beter om even toestemming te vragen. Ik zeg er vaak bij dat iemand er speciaal of mooi uitziet (en dat is nog de waarheid ook). Daar wordt men ook wat gewilliger van.

3. Maak eerst een praatje

Nog beter is het om eerst een praatje te maken en dan de foto. Toon bijvoorbeeld interesse in wat mensen op dat moment aan het doen zijn. Als iemand me daarbij aankijkt, betekent dit voor mij nog niet dat ik meteen begin met fotograferen. Na een gesprekje (met handen en voeten) duid ik op een gegeven moment aan dat ze door kunnen gaan met werken. Ik wil ze niet ophouden. Vaak kijk ik het nog even aan, loop wat rond en maak dan voor- zichtig een eerste foto. Daarna weer even oog- contact als check. Als dat goed gaat dan weet ik dat ik aan de slag kan. Ik neem vervolgens alle tijd, maar ook weer niet te veel. Zo krijg je de natuurlijkste foto’s.

4. Bore them to death

Als je ergens lang genoeg blijft is de nieuwsgierigheid over jouw aanwezigheid op een gegeven moment voorbij en ben je er ‘gewoon’. Eigenlijk wil je gewoon een muurbloempje worden :-) Dan kun je ongestoord je gang gaan.

5. Vraag niets en begin met fotograferen

Dit is een linke en hangt ook weer samen met je persoonlijkheid. Verplaats jezelf in de persoon die je wilt fotograferen. Negen van de tien keer vind ik namelijk dat dit niet kan. Wanneer kan het dan wel? Iemand komt voorbij, erachter gebeurt ook wat. Jij ziet het en het kan alleen nu, anders is het moment weg. Doe dit in landen waar dat kan. In sommige landen of streken merk je dat mensen het erg leuk en zelfs een eer vinden als ze worden gefotografeerd. Vaak zijn dit de ongebaande paden: plekken waar mensen nog niet eerder zijn gefotogra- feerd. Als je de mogelijkheid hebt en de mensen ook, maak dan achteraf toch nog een praatje. Probeer uit te leggen waarom je die foto maakt; eerlijkheid opent alle harten. Laat in landen waar dit niet kan de kans aan je voorbij gaan. Het is maar een foto, en het risico niet waard het respect voor elkaar te verliezen.

Reisfotografiespecial

Wie een meester in de fotografie wil worden, moet kijken naar het grotere plaatje. In onze reisfotografiespecial tref je geen geneuzel over sluitertijden en diafragma’s, maar krijg je 98 tips over waar het werkelijk om gaat: spelen met licht, locals eruit laten springen, het benutten van landschappen en nog veel meer. Inclusief handige tips en tricks voor je smartphone en Instagram-fotografie! Bekijk hieronder het inkijkexemplaar:

 

Podcast

Wil je nog meer tips van Louise? Luister dan zeker even naar onze nieuwste podcast! Lousie geeft hierin nog meer handige tips en geeft ze antwoord op de vragen die jullie via Instagram aan haar gesteld hebben. 

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.