Rondreizen

In nomad’s land: ontmoet de Karamojong in Oeganda

Gepubliceerd: 14 mei 2019 | Rondreizen 0
In een vergeten uithoek van Oeganda kun je sinds kort via een Nederlandse pionier op bezoek bij de Karamojong, een nomadisch herdersvolk. Ooit waren de stamleden geduchte strijders, maar vandaag de dag hebben reizigers niets te vrezen − er is zelfs grote kans dat er een welkomstfeestje voor je wordt gebouwd, tot in het holst van de nacht. ‘Zo gaat het er hier elke avond wel aan toe.’


In dit Karamojong dorp wordt gedanst dat het een lieve lust is. (Foto: Jonathan Vandevoorde)

Ik heb net een geweldig avontuur achter de rug. Met chauffeur Paul heb ik tien dagen lang in een terreinwagen Oeganda ontdekt. Onze recentste stop: Kidepo Valley National Park, met zijn olifanten, leeuwen en giraffes. ‘Toeristisch’ is een relatief begrip in deze nog ongerepte hoek van het land − jaarlijks trekt het natuurpark, tegen de grens met Zuid-Soedan, slechts enkele tienduizenden bezoekers. Toen Paul en ik gamedrives maakten, zijn we welgeteld één andere jeep tegengekomen. Onderweg naar Kidepo hadden we ook een onvergetelijk bezoek gebracht aan een van de grote, versterkte dorpen van de Jié, een strijdlustig volk waarvan gewapende bendes tot diep in de jaren 2000 nog bij de naburige clans koeien gingen stelen. Maar mijn grootste avontuur moet nog komen: een bezoek aan de stammen van Karamoja, een streek in het uiterste noordoosten van het land. 

Over de Karamojong –het van oorsprong nomadische herdersvolk van Karamoja – bestaan nogal wat vooroordelen in het multi-etnische Oeganda. ‘Er wordt van ons beweerd dat we staarten hebben, zoals koeien, of dat we gorilla’s zijn,’ vertelt Julius, mijn twee meter lange gids. Hij is in dienst van het Kara-Tunga Guesthouse in Moroto, de provinciehoofdstad van Karamoja aan de voet van de gelijknamige vulkaan. We ontmoeten elkaar ’s avonds tijdens het diner en maken afspraken voor de volgende dagen. Ons plan is om de savanne en bergen in te trekken, dwars door het hart van Karamoja. Zowel het guesthouse als de tocht zijn het initiatief van Theo Vos, een Nederlandse Oegandees die na een succesvolle carrière in Nederland in 2016 het roer omgooide door Kara-Tunga Arts & Tours op te richten. De winst van deze social enterprise gaat naar het opleiden van lokale gidsen en vrouwen, investeringen in lokale banen en de aanschaf van schoolmateriaal.

Ben jij nieuwsgierig naar de ontmoeting van schrijver & fotograaf Jonathan Vandevoorde met de Karamojong? Je leest erover in onze nieuwste editie! 

Zou jij deze uithoek van Oeganda willen bezoeken? 
 

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

De week van de Columbus-community in beeld

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden van wildlife en we hebben een bijzonder straatbeeld voor je geselecteerd. Nieuwsgierig geworden naar de topfoto’s?

Iedere week verzamelen wij een aantal mooie kiekjes die door onze communityleden genomen zijn. Onze selectie bestaat deze week uit prachtige beelden v...

Geheimen van een topfotograaf. Wat wil jij weten?

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale foto maakt. En ze geeft antwoord op al jouw vragen. 

Columbus Travel-oprichter Louise ten Have geeft haar fotogeheimen prijs. Ze gaat je in onze nieuwste podcast alles vertellen over hoe je een geniale f...

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...