Is je auto verzekerd in het buitenland? image

Is je auto verzekerd in het buitenland?

Ga je regelmatig met de auto naar het buitenland? Dan ben je vast benieuwd of jouw auto ook in het buitenland verzekerd is. Gelukkig biedt vrijwel iedere Nederlandse autoverzekering dekking in landen uit de Europese Unie (EU). Maar wat als je buiten de EU op vakantie gaat?

Ben je buiten de EU niet meer voldoende verzekerd? En hoe zit dat bij een goedkope autoverzekering? Is de hoogte van je premie van belang voor de dekking in het buitenland? Als frequent reiziger is het niet gek dat je met deze vragen zit. In dit artikel proberen we ze zo goed mogelijk deze vragen te beantwoorden. ​​​​

Check voordat je vertrekt de polis 
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor bijna alle dingen in het leven zo, maar zeker als je een verre vakantie gaat maken. Als je met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk om je polis goed na te lezen. Controleer in hoeverre je bent verzekerd als je een ongeluk krijgt in het buitenland. 

Natuurlijk wil je er liever niet aan denken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook door het toedoen van iemand anders kan jouw auto straks in de kreukels liggen. Dan is het een fijn gevoel als je over een goede verzekering beschikt. Als je te maken krijgt met een ongeval, weet je in elk geval welke hulp je kunt verwachten. Ga er nooit klakkeloos vanuit dat jouw autoverzekering elke schade in het buitenland dekt.

Autoverzekering: altijd geldig in het buitenland? 
Is een autoverzekering altijd geldig in het buitenland? Dat is een veelgestelde vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. In de meeste gevallen is het inderdaad zo dat je autoverzekering in ieder land geldig is. Dit is echter niet altijd het geval. Hou daarom ook rekening met niet gewenste scenario’s. Als je een autoverzekering afsluit is het belangrijk om goed op de voorwaarden in de polis te letten, zeker als je regelmatig op vakantie naar het buitenland gaat. 

Na het afsluiten van een autoverzekering ontvang je altijd automatisch een groene kaart thuis. Op deze groene kaart staat alles vermeld wat je nodig hebt bij een ongeval. Hier vind je dus ook in welke landen jouw autoverzekering geldig is. Meestal sowieso alle landen binnen de EU en soms ook andere landen wereldwijd. Als je in een land komt waar jouw autoverzekering niet geldig is, is het verstandig om bij de grens een tijdelijke autoverzekering af te sluiten. 

Rij je met een caravan of aanhanger met eigen kenteken? Dan heb je in Nederland geen extra groene kaart nodig, maar in het buitenland juist wel. Hou dit goed in de gaten!

Ongeval bij WA- of beperkt casco verzekering 
Je moet er niet aan denken, maar ieder jaar weer krijgen er Nederlanders een ongeluk in het buitenland. Dit is bij een allriskverzekering vaak geen probleem, maar wat als je slechts WA- of beperkt casco verzekerd bent en de schuld bij de andere partij ligt? Dan kan het heel lastig zijn om de kosten te verhalen. Een rechtsbijstandverzekering kan je hier eventueel bij helpen, zodat je in elk geval de schuld kunt verhalen. Met een allriskautoverzekering worden de kosten altijd vergoed.  


Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Allianz Direct

 

Hoofdafbeelding: Michael Dehaspe