Stewardess of model? Make-up your mind image

Stewardess of model? Make-up your mind

De meeste luchtvaartmaatschappijen stellen nog altijd strenge eisen aan het uiterlijk van stewardessen. Maar er is een rebel aan de horizon. Luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic gaat voor naturel.


Wel of geen make-up; That's the question (Foto: Hanson Lu, Unsplash)

Virgin Atlantic eist niet langer dat vrouwen in cabinefuncties make-up moeten dragen. Verbazingwekkend genoeg zijn ze de enige die deze eis laten varen. Bij andere grote luchtvaartmaatschappijen moet het personeel er representatief uitzien en dus make-up dragen.

Hoe de stewardessen er precies uit moeten zien hebben veel maatschappijen vastgelegd. Over het algemeen moeten zij een verzorgd kapsel hebben en neutrale en frisse make-up dragen.  Wat wel heel “modern” is van veel maatschappijen, is dat de vrouwen kunnen kiezen of ze een rok of een broek dragen. Bij luchtvaartmaatschappij TUI mag die rok of broek alleen niet groter zijn dan maatje 40 want zij stellen eisen aan de kledingmaat van hun personeel. 

Opmerkelijk genoeg zijn er bij de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel geen klachten of vragen over de traditionele voorschriften ontvangen. De stewardessen lijken de ouderwetse eisen dus niet erg te vinden. Reizigers maken zich wel behoorlijk druk over de voorschriften. Zo zijn er mensen die vinden dat er zeker eisen gesteld mogen worden aan het personeel omdat een ticket duur genoeg is en je daarom ook wel wat terug mag verwachten. Bovendien hoort de klassieke stewardessen look ook een beetje bij de hele vliegervaring. Er zijn ook mensen die de eisen ouderwets en discriminerend vinden. 

Zelf worden we natuurlijk het liefste ook alleen maar geholpen door fotomodellen. Maar anderzijds is het ook fijn dat - wanneer jij tig uur opgevouwen het gezeten in je stoel, je haar alle kanten opstaat en de slaapvouwen nog in je gezicht staan - de stewardess er niet uitziet als Doutzen Kroes tijdens een fotoshoot. Het cabinepersoneel moet zich wat ons betreft vooral prettig voelen bij wat ze dragen.  

Wat vind jij van de eisen aan cabinepersoneel?