Het eiland Komodo gaat op slot image
Lkoedam

Het eiland Komodo gaat op slot

Er zijn helaas mensen die een komodovaraan als huisdier willen. Smokkelaars stelen de dieren dan ook massaal van het Indonesische eiland Komodo. Om dit tegen te gaan worden er drastische maatregelen genomen!


Toeristen zijn binnenkort niet meer welkom op Komodo (Foto: Reisreporter globetrottertje Suus)

De politie heeft onlangs een bende betrapt die 41 komodovaranen wilde stelen! De beestjes leveren namelijk veel geld op; ze worden voor €32.000 per stuk verkocht.

Komodo wil daarom in januari 2020 de deuren sluiten voor toeristen. Wanneer het eiland weer opengesteld wordt is onbekend. Tijdens de sluiting zullen natuurbeschermers de voedselvoorziening en de natuurlijke omgeving van de komodovaranen onderzoeken. Natuurbeschermingsinstanties hopen dat de sluiting ervoor gaat zorgen dat de komodovaranenpopulatie zal groeien. De enorme hagedissen kunnen nog wel bekeken worden op de eilanden Rinca en Gili Motang. 

Of de deuren daadwerkelijk dicht gaan is nog even de vraag. Volgens Shana Fatina, directeur van de Labuan Bajo Tourism Authority Board, heeft het Natural Resource and Ecosystem Conservation (KSDAE) een team samengesteld die onderzoek doet naar de sluitingsplannen. Op basis hiervan wordt er besloten of het eiland (tijdelijk) dicht gaat. Wellicht hoeven alleen maar bepaalde delen gesloten te worden. Het sluiten van Komodo heeft namelijk grote sociale en economische gevolgen.