Snubaduiken: een huwelijk tussen snorkelen en duiken image
Lkoedam

Snubaduiken: een huwelijk tussen snorkelen en duiken

Wat doe je liever? Snorkelen of duiken? Je hoeft niet te kiezen! Maak kennis met snubadiven. Say what?


Ken jij snubaduiken al? (Foto:Julian Dufort, Unsplash)

Ben je uitgekeken op snorkelen maar heb je niet de guts om te gaan duiken? Dan is snubadiven echt iets voor jou. Het is zoals het woord al doet vermoeden een combinatie tussen snorkelen en duiken. Best of both worlds zou je denken. 

Dat vragen wij ons stiekem een beetje af. We nemen je even mee in hoe snubaduiken in zijn werk gaat. Je krijgt zuurstof uit zuurstoftanks op een vlot, waar je "aan vast zit" doormiddel van een zuurstofslang. Je ademt door een regulator, net als bij duiken. Sounds a bit scary? Dat vinden wij ook, want het lijkt toch verdacht veel op duiken zo. Je moet namelijk ook goed opletten dat je je oren klaart en je krijgt een gewichtsriem. Ook gaat er een instructeur mee...lekker vrijblijvend is het dus niet. Het enige verschil met duiken is dat je geen duikpak aan hoeft of een certificaat hoeft te hebben. 

Ons advies? Stick to what you know! En niet alle duiken hoeven eng te zijn. En is het niet zo dat hoe mooier de omgeving, hoe minder je denkt aan het feit dat je meters onder water zit en dat je wel heel erg nietig bent in de grote, open zee?

Met deze drie adembenemend mooie duikplekken vergeet je dat je...uh...op een onnatuurlijke manier van lucht wordt voorzien...

1. Raja Ampat, Indonesië

Grote delen van het Indonesische Raja Ampat, gelegen in de Koraaldriehoek, zijn uitgeroepen tot zeereservaat. Het rif bij Kri Island is een van de meest gevarieerde riffen ter wereld. Het koraal is uitbundig; hier leven de meest bizarre beestjes, waarvan het pygmeezeepaardje (formaatje rijstkorrel) misschien wel het meest bijzonder is! En zo vergeet je instant je ademnood.

2. Bahia, Brazilië

Rondom Boipeba liggen beschermde koraalriffen (onze favoriet: het uitgestrekte Praia Coeira). Een ideale plek om zee-egels, zeesterren en zeeschildpadden te spotten. 

3. Togean-eilanden, Indonesië

Deze eilanden liggen ook in Indonesië. Ze worden omgeven door atols (ringvormige koraaleilanden), barrièreriffen en kunstriffen. Je maakt kans om reuzenmanta’s te treffen, walvishaaien, barracuda’s en enorme bultkoppapegaaivissen. En tja, dat is toch wat indrukwekkender als je duikt dan wanneer je snorkelt. 

Wat doe jij liever? Duiken of snorkelen? Of ga je voor snubaduiken?