Wildlife hoort niet in medicijnen! Kom in actie! image
Lkoedam

Wildlife hoort niet in medicijnen! Kom in actie!

Het water komt al aan de lippen van ernstig bedreigde diersoorten en daar komt nu nog een extra dreiging bij. Door de groeiende vraag naar traditionele Chinese medicijnen lijkt wildlife definitief uitgeroeid te worden. En daarom moet er nu ingegrepen worden! 


Zien de generaties na ons deze dieren nog wel in het wild? (Foto: southafrica.net)

Columnschrijfster voor Columbus, Simone Eckhardt, is oprichtster van stichting SPOTS, een stichting die zich inzet voor wilde katachtigen. Ze heeft recent een blog geschreven waarin ze haar zorg uitspreekt over het voornemen van de World Health Organization (WHO) om traditionele medicijnen (waartoe ook Chinese medicijnen behoren) op te nemen.

Verwerking van onderdelen van bedreigde diersoorten

Vorig jaar las ik per toeval een artikel. Het ging in op het besluit van de World Health Organization (WHO) om traditionele medicijnen (TM) op te nemen in hun ICD (International Classification of Diseases). Dat besluit wordt in mei bekrachtigd door de World Health Assembly waar ook Nederland lid van is. Onder TM valt ook TCM, traditionele Chinese medicijnen. 

Ik wist niet precies wat ik hier nu van moest denken. Ik heb niets tegen TM en dus TCM an sich; maar heb wel ernstige bezwaren tegen het gegeven dat in veel TCM ook ‘onderdelen’ van dieren worden verwerkt. Ernstig bedreigde diersoorten bij wie het water al aan de lippen staat. De neushoorn, tijger en schubdier (pangolin) zijn de bekendste dieren die leiden onder de enorme vraag vanuit Azië. Maar ook veel andere dieren komen in de gevarenzone. Als oprichtster van een stichting die zich inzet voor wilde katachtigen weet ik als geen ander hoe vaak leeuwen en luipaarden gestroopt worden in het wild, allemaal vanwege de vraag vanuit Azië. Het enorm trieste is dat de vraag gebaseerd is op bijgeloof. Zo bestaat de hoorn van de neushoorn vooral uit keratine, ook onze nagels zijn hiervan gemaakt. Hoe kan het zijn dat dit nu helpt tegen ongeneeslijke ziektes of andere kwalen? En toch…. door de enorme vraag vanuit Azië dreigen bepaalde diersoorten ons voorgoed te ontvallen. 

Ik besloot me verder te verdiepen en las veel artikelen. Het blijkt dat China jarenlang gelobbyd heeft voor deze opname in ICD. Zij ziet deze opname als ‘erkenning’ en verwacht dat hierdoor TCM gaat groeien. TCM wordt door China gezien als exportproduct. Daarnaast is het een belangrijk product in China zelf; het is goedkoper dan de ‘reguliere’ gezondheidszorg wat handig is met een miljardenbevolking die alleen maar blijft groeien. Al met al een gigantische groeisector dus. Als TCM groeit, zal er ook meer vraag komen naar lichaamsonderdelen van dieren. Want dat is nu eenmaal verankerd in TCM. 

Toen wij als SPOTS er vragen over stelden bij ons betreffende Ministerie van VWC, wuifden zij onze bezwaren weg. Uit hun antwoord ‘Opname in de ICD houdt niet in een ‘erkenning’ van (Chinese) geneesmiddelen. Voor de goede orde meld ik dat in de Europese Unie, en daarmee ook in Nederland, een regeling is getroffen voor traditionele kruidengeneesmiddelen. Dat wil zeggen producten die uitsluitend bestanddelen of bereidingen bevatten van plantaardige oorsprong en dus géén dierlijke bestanddelen bevatten’.

Tja, aldus ons Ministerie hoeven we ons geen zorgen te maken dus. Er is immers een regeling, de opname houdt geen ‘erkenning’ in: niets aan het handje.

Ik kan hier niets mee. Dieren zoals de neushoorn en tijger zijn al jaren zwaar beschermd. Elke handel erin is verboden. En toch worden ze nog dagelijks afgeslacht vanwege maar 1 reden: de vraag vanuit Azië. Dit gebeurt op zo’n grote schaal dat het niet onvoorstelbaar is dat generaties na ons, geen neushoorn of tijger meer gaan zien in het wild. Ik vind het antwoord vanuit ons Ministerie iets van de strekking: er rijden nooit mensen door het rood want dat mag niet. Kom op: waarom zou China jarenlang gelobbyd hebben voor deze opname als het ze niets oplevert? 

Wellicht dat sommige mensen mijn reactie overtrokken vinden maar ik denk serieus dat dit besluit wel eens de genadeklap kan gaan worden voor wildlife. China profileert zich op dit moment als sterke economische wereldmacht. Ze verstrekken op grote schaal leningen aan arme landen die deze leningen nooit terug kunnen betalen. Vroeg of laat moet de rekening vereffend worden. En zo vallen luchthavens en elektriciteitscentrales in handen van China. Exporteert Zimbabwe wildlife (uit het wild onttrokken!) aan China en worden wereldwijd bossen omgekapt door Chinese bedrijven. Met als gevolg dat heel veel wildlife in deze gebieden ook verdwijnt. Recent verscheen er nog een rapport over Suriname en Bolivia waaruit blijkt dat op grote schaal jaguars worden gestroopt. Destination: China. Door de grote boskap zijn jaguars gemakkelijker te vangen als voorheen. 

Wildlife heeft al te dealen met heel veel bedreigingen. Deze kan ze er echt niet meer bij hebben. We kunnen dit echt niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Het gaat om jouw en mijn erfgoed, om het erfgoed van onze kinderen. 

Vandaar dat SPOTS samen met enkele andere stichtingen een brief heeft opgesteld. Waarin we onze zorg uitspreken over deze opname van TM en TCM in ICD. En waarin we de WHO (diens leden) oproepen zich sterk uit te spreken tegen gebruik van bedreigde dier- en plantensoorten. Allemaal leuk en wel dat het goed is voor de wereldgezondheid dat er een classificatie komt van TM/TCM. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat dit ten koste gaat van onze wereld…..

Omdat wij vinden dat niet alleen organisaties hun zorg moeten kunnen uitspreken, hebben we de brief geplaatst op een petitie site. Zodat iedere verontruste burger de brief ook kan ondertekenen. Ik hoop dat jullie met ons een signaal willen afgeven. Teken. Voor hen die geen stem hebben….. 

https://www.thepetitionsite.com/nl-nl/takeaction/922/691/606/ 

Simone Eckhardt

Stichting SPOTS