Nieuwe VS fietstocht: ultieme kust naar kust-route image
Lkoedam

Nieuwe VS fietstocht: ultieme kust naar kust-route

Roadtrip? Euhm no thanks, vanaf deze lente is een biketrip namelijk de ultieme manier om dwars door de Verenigde Staten te reizen. Een 6500 kilometer lange fietsroute verbindt de westkust met de oostkust.


Reisreporter Hans de Wildt spotte deze fietsers door Monument Valley

The Great American Rail-Trail gaat langs 12 staten, van Washington DC tot aan Washington State. Het is een enorme klus om het netwerk sluitend te maken, mede doordat de fiets en auto elkaar nérgens mogen kruisen. Treinrails die niet meer in gebruik zijn worden omgebouwd tot fietspad en ook volledig nieuwe paden moeten worden aangelegd. Het schiet al aardig op, want in de lente van 2019 gaan de eerste delen open.

Wanneer gaat 'ie helemaal open?

De Rails-to-Trails Conservancy (RTC) geeft aan dat al vijftig procent van de route af is, maar voor het mogelijk is om auto-vrij van kust naar kust te fietsen moeten we nog even geduld hebben. Het is voor de RTC lastig om over de grenzen van de staten te werken, omdat er overal wel weer andere regels gelden. Ook de bouw van de fietspaden heeft simpelweg tijd nodig.

Fietsen kon toch al?

Jazeker, met het U.S. Bicycle Route (USBR) system was het al mogelijk om per fiets door de Verenigde Staten te reizen. Liefst 26 staten zijn door de USBR aaneengesloten, maar niet exclusief voor fietsers. De tweewielers delen de weg met automobilisten en dáár zit het grote verschil met de The Great American Rail-Trail. Ook is bij deze nieuwe route nu al 90 procent off-street, maar zal dat in de toekomst naar de 100 procent gaan.

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen