Wildlife: 5 onontdekte plekken om tijgers te spotten image
Lkoedam

Wildlife: 5 onontdekte plekken om tijgers te spotten

Van het oorspronkelijke leefgebied van de tijger is nog maar 7 procent (!) over. Steeds meer mensen gaan naar een steeds kleiner gebied om het dier in het wild te spotten, maar op deze 5 plaatsen kun jij voor een unieke wildlife-ervaring gaan.


Reisreporter Henk Bogaard kwam oog in oog te staan met een tijger

Gelukkig is er goed nieuws over de tijger. De populatie van de bedreigde diersoort liep in rap tempo af, maar is weer aan het herstellen! Het aantal wilde tijgers in Nepal is de afgelopen tien jaar verdubbeld (nu 239). Het land is goed op weg om de internationale doelstelling te halen: een wereldwijde verdubbeling in 2022. Bekend is dat Nepal voorloper is in de Aziatische wereld, onbekend is hoe het in andere landen ervoor staat.

Natuurbeschermers zijn dus goed op weg om te bereiken wat we o zo graag willen: tot in de lengte der jaren een gezonde tijgerpopulatie in een natuurlijke leefomgeving behouden, waar wij als reizigers heel soms een klein inkijkje in krijgen. In vele nationale parken verdringen reizigers zich om de tijger te spotten, maar het is beter voor de tijger én jouw reiservaring als je weg van de massa zoekt.

1. Pilibhit Wildlife Sanctuary, India

Aan de grens van India en Nepal, aan de voet van de Himalaya's, ligt het Pilibhit reservaat. Het is een van de weinige zeer bosrijke gebieden in de regio Uttar Pradesh, maar de tijgers voelen zich daarin helemaal thuis. De minimaal 36 tijgers hebben genoeg leefomgeving en prooien om prettig te leven. De 6 miljoen locals in de omgeving gaan in goede harmonie met de bijzondere wildlife.

Hoe kom je er? Pilibhit ligt aan de spoorweg tussen Bareilly en Lakhimpur.

2. Zov Tigra National Park, Rusland

In het uiterste zuidoosten van Rusland, aan de Japanse Zee, ligt het eerste en mooiste park voor Siberische tijgers. Tien stuks lopen hier rond op een gebied van 834 vierkante meter. Een klein deel van het park is op eigen houtje te bezoeken, maar voor de mooiste gebieden móét je op pad met een ranger, wat gelijk staat aan op pad met een anti-stroper patrouille. Zo spot je de zéér zeldzame Siberische tijger, leer je veel over het nationale park én bescherm je de natuur tegen ongewenste bezoekers.

Hoe kom je er? Het park ligt een eind van de bewoonde wereld, kent onherbergzame natuur en jij gaat er volledig back to nature. Vladivostok, 100 kilometer ten noordoosten, is de beste manier om Zov Tigra te bereiken. We horen het je denken: dat is inderdáád het eindstation van de befaamde Transsiberië Express ...

3. Sundarbans, Bangladesh

Vrije vertaling van Sundarbansbeautiful forest. En het gebied doet de naam eer aan. Dit uitzonderlijke landschap op de grens van India en Bangladesh is de grootste mangrove ter wereld. Hier kun je op een unieke manier tijgers spotten, namelijk vanaf het water. Er leven ongeveer 500 tijgers tussen het web van wortels en takken. Bij je safari spot je ook nog wildlife ín het water: krokodillen en dolfijnen leven in deze zijrivier van de heilige Ganges.

Hoe kom je er? Het dichstbijzijndste treinstation is in Canning, op 48 kilometer afstand. Vandaar daar reis je een stukje met de bus of spring je achterop bij een local, maar het laatste deel kan niet over land. De enige herbergzame mogelijk om Sundarbans te bereiken is via het water.


Ga op zoek naar wildlife vanaf het water (Foto: Reisreporter Karel van Ouwendorp)

4. Bardiya, Nepal

Het is even een beproeving om dit afgelegen deel in het westen van Nepal te bereiken, maar dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Het Royal Bardiya National Park biedt een leefomgeving voor bedreigde dieren zoals de neushoorn, olifant, tijger, zwarte boa en krokodil. Meer dan dertig verschillende zoogdieren en meer dan tweehonderd soorten vogels en vele slangen, hagedissen en vissen leven er. Bardiya is officieel het grootste en meest onaangetaste nationale park van dit deel van Nepal, maar wij doen daar nog een schepje bovenop. Dít is het mooiste park van Nepal!

Hoe kom je er? De bus is de enige manier om met openbaar vervoer dit afgelegen gebied te bereiken. Pokhara (14-16 uur), Kathmandu (14-18 uur) en Narayangarh (9 uur) zijn de beste instapopties voor de langeafstandsbussen.

5. Gautala Autramghat Sanctuary, India

Als we het hebben over onontdekte natuurgebieden om tijgers te spotten, kan Gautala niet ontbreken. Naast de tijger, is er nog veel meer bijzondere wildlife te spotten. Luipaarden? Check. Vossen? Check. Moeraskatten? Check. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, mede omdat de mens hier een zéér beperkte invloed op de natuurlijke leefomgeving heeft.

Hoe kom je er? Met de trein reis je naar Aurangabad, dat is nog maar 70 kilometer verwijderd van de ingang van het park. Vanaf daar rijden er bussen, minivans en taxi's naar Gautala, de uitvalsbasis voor trekkings door het reservaat.