Roadtrip! Kliffen en tropische stranden... in Engeland image
Lkoedam

Roadtrip! Kliffen en tropische stranden... in Engeland

Tijdens een roadtrip van Dover naar Land’s End, het zuidwestelijkste punt van Engeland, val je van de ene in de andere verbazing. Je vindt er spookachtige heidegronden én subtropische stranden, bamboebossen én heilige plekken uit de bronstijd. Tijdens deze epische roadtrip langs de kust en door de countryside móét je stoppen voor …


De wilde zuidwestkust kent bijzondere rotsformaties (Foto: Peak Derbyshire)

1 . Een eeuwenoude pelgrimsroute

Je Zuid-Engelse ontdekkingsreis begint eigenlijk al direct na aankomst in havenplaats Dover. Wat velen niet weten is dat de iconische witte kliffen ten noorden van de kuststad het startpunt vormen voor de North Downs Way, een 246 kilometer lange wandelroute. Het pad is vernoemd naar de keten van krijtheuvels (downs) en volgt een historische pelgrimsroute, de Pilgrim’s Way. Heiligdommen staan dan ook centraal.

Zo passeer je de stad Canterbury, met de belangrijkste kathedraal van Engeland. Breng ook een bezoekje aan een van de vele wijngaarden langs de route, zoals de Alburywijngaard, alburyvineyard.com. Liever een déél van de route afleggen? Kijk dan op greatenglishtrails.com voor gedetailleerde routebeschrijvingen en ov-informatie om weer terug te keren naar je auto.

2. De kastelen in de tuin van Engeland

Het graafschap Kent staat bekend als de tuin van Engeland en, als gevolg daarvan, als toevluchtsoord voor rijke Londenaars van toen en nu: koningen en koninginnen, graven en gravinnen en uiteraard de nouveau riche. Maar ook met een bescheiden beurs kun je proeven van het leven van de Britse upper classes, want veel van hun middeleeuwse kastelen en landhuizen zijn open voor het publiek. Ga bijvoorbeeld op de high tea in het tuinpaviljoen van Hever Castle (hevercastle.co.uk) en maak een wandeling door de tuinen van Scotney Castle (nationaltrust.org.uk).

3. De spectaculairste stranden

De paradijselijke inham Kynance Cove doet zó tropisch aan dat je haast niet gelooft dat hij in Engeland ligt. Op kalme dagen kun je er snorkelen in het blauwer-dan-blauwe water en heerlijk luieren, maar ook het landschap eromheen nodigt uit tot verkennen. Voor de kust ligt een drietal eilandjes. Tijdens laagtij kun je vanaf het strand zo naar Asparagus Island, vernoemd naar de wilde asperges die er groeien, toe lopen. Verder springt Chapel Porth Beach, aan de andere zijde van schiereiland Cornwall, ertussenuit. Vooral in de nazomer, wanneer de begroeide duinhellingen geel en paars kleuren. Tijdens laagwater openbaren zich onder aan de kliffen een aantal kleine grotten.


Het strand van Kynance Cove met wit (!) zand (Foto: Reisreporter chapeau)

4. De wilde zuidwestkust

Het kronkelende South West Coast Path − met zijn 1014 kilometer de langste van de national trails van Engeland − volgt de ruige kustlijn van het schiereiland Cornwall. Dit langeafstandspad loopt van de zandstranden van Dorset naar de hoge kliffen bij Exmoor. Met daartussenin: afgelegen baaien, blootgestelde landtongen en bijzondere werelderfgoederen.

Must-sees op de route: Durdle Door (rotsboog), St. Ives (badplaatsje) en Blackchurch Rock (rotsformatie). Het afleggen van de hele route is misschien een beetje veel gevraagd. Kijk daarom op greatenglishtrails.com voor gedetailleerde routebeschrijvingen en ov-informatie om weer terug te keren naar je auto.

5. Een 150 jaar oud fort in zee

Droeg jij de spelshow Fort Boyard een warm hart toe? Dan loop jij vast warm voor het idee om zélf op zo’n fort te spelen. Het kan op No Man’s Fort, een 150 jaar oud fort voor de kust van Portsmouth, aangelegd als onderdeel van een verdedigingslinie langs de zuidkust. Nu de dreiging is geweken, doet het fort dienst als luxe hotel. En om in Fort Boyard-sferen te blijven; als hotelgast kun je er deelnemen aan een schattenjacht, een lasergamepotje of een wildemansritje op een jetski of zodiacboot. Overnachten vanaf € 566 per nacht o.b.v. twee personen, solentforts.com.

6. Een rotsachtig getijdeneilandje met een kasteel

Een rotsachtig eilandje met een middeleeuws gebouw erop, dat bij laagwater te voet te bereiken is. Dat móét haast wel het Normandische Mont Saint Michel zijn, zul je denken. Hoeft niet per se zo te zijn, want ook bij het plaatsje Marazion in het graafschap Cornwall ligt zo’n bijzonder getijdeneiland: Saint Michael’s Mount. Het kasteel dat erop is gebouwd is in handen van een adellijke familie en kan op gezette tijden bezocht worden tijdens een rondleiding, stmichaelsmount.co.uk.


Marazion is een prachtig getijdeneilandje (Foto: Benjamin Elliott, Unsplash)

7. Het landelijke en historische hart

Het heuvelachtige Cotswolds wordt gedomineerd door een kalksteenplateau. Vooral de westrand loopt steil af, waardoor je je er aan fenomenale uitzichten kunt vergapen. Beste manier om deze gevarieerde streek in je op te nemen: door een wandeling over de 164 kilometer lange Cotswold Way. Het ene moment loop je door wilde bloemenvelden, en het volgende moment door schaduwrijke beukenbossen, om dan weer aan te komen in sfeervolle dorpjes. Het is dus niet moeilijk om in te zien waarom Cotswolds werd uitgeroepen tot Area of Outstanding Natural Beauty.

Het gebied staat ook bol van de historische bezienswaardigheden. Met het Romeinse erfgoed van de stad Bath was je misschien al bekend. Maar kende je Hailes Abbey, Sudeley Castle en de Belas Knap-grafkamer ook al? Kijk op greatenglishtrails.com voor gedetailleerde routebeschrijvingen en ov-informatie om weer terug te keren naar je auto.

8. Een boetiekhotel in een voormalige gevangenis

Oxford is één groot openluchtmuseum met historische gebouwen. Als bezoeker kun je er alleen al kiezen uit 1500 beschermde monumenten, met de prestigieuze universiteitsgebouwen als grote blikvangers. Te midden van het historische Castle Quarter staat Malmaison, een statig boetiekhotel in een voormalige gevangenis, compleet met dikke, stenen muren en spijlen voor de ramen. Ook als je er níét verblijft is een bezoekje de moeite waard. De trendy bar en brasserie zijn absolute hotspots. Overnachten vanaf € 152 per nacht o.b.v. twee personen, malmaison.com.

Op zoek naar meer ultieme roadtrips? Check dan onze special: 50 Onvergetelijke Roadtrips