Ontdek het nieuwe Bali van Indonesië image
Lkoedam

Ontdek het nieuwe Bali van Indonesië

Bali zoals het was in the old days. Sommigen verlangen ernaar. Maar teruggaan in de tijd is niet mogelijk. Gelukkig ligt slechts twee eilanden ten oosten van Bali een nieuwe wilde schoonheid te wachten op ontdekkers. Sumba is het nieuwe Bali.


De stranden op Sumba zijn nog heerlijk rustig (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Zo ontdek jij Sumba weg van de massa.

1. Hike naar de blauwe waterval

De Blue Waterfall, ook wel Matayangu genoemd, is een van de vele watervallen die Sumba rijk is. Jij hebt hem waarschijnlijk, net als wij, helemaal voor jezelf. Je kunt er heerlijk zwemmen en zonnen als je op het juiste moment gaat, zo vroeg mogelijk in de ochtend. De blauwe lagune waar de waterval in terechtkomt en waar deze zijn naam aan dankt, wordt geflankeerd door tweehonderd meter hoge rotswanden. Bijzonder is dat het water uit de rotswand komt en niet van bovenaf.

De anderhalf uur lange hike naar de waterval kun je alleen doen in de droge tijd. In het regenseizoen stort het water ook vanaf de top van de rotsen in de lagune en is deze plek één grote waterval - zo veel natuurlijk maakt een bezoek onmogelijk.

Spring van de rotsen af, zwem in een van de poeltjes, neem een douche achter de rots en picknick er. Vertrek vroeg in de ochtend omdat de zon later op de dag wordt geblokkeerd door de hoge rotswand. Wij deden de hike via ecolodge Nihiwatu. Startpunt is het dorpje Maimanu, nihiwatu.com.


Ga zo vroeg mogelijk naar de Blue Waterfall (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

2. Ontdek Watu Malandong Beach

Dit zandstrand in het Kodi-district wordt opgeluisterd door juweeltjes van rotsen. Dat vormt ook de lagune Dansu Wee Kuri. Het water, waarin het lekker zwemmen is, wordt omsloten door scherpe kalksteenformaties. Vraag van tevoren naar de getijden, want op het verkeerde moment staat het meer droog. Wij waren er op een vrijdag en, op een paar locals na, de enige bezoekers. Bij navraag blijken de locals er voornamelijk in het weekend te zijn.


Lagune Dansu Wee Kuri heeft een directe verbinding met zee (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

3. Ga surfen

De eerste westerse reizigers op Sumba waren backpackers die kwamen voor de tot wel vier meter hoge golven. Het epicentrum van de scene is de kust voor ecosurfresort Nihiwatu, met breaks als Occy’s Left.


Op Sumba is het prachtig surfen (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

4. Verken het gebied bij Dikira

Dikira is een afgelegen boerengemeenschap, verborgen in het westelijke berggebied van Sumba. De weg ernaartoe is idyllisch: dorpjes, heldere riviertjes met prachtige rotsformaties waar locals hun kleding en zichzelf wassen, en niet te vergeten: een waterval.


De weg naar Dikira is idyllisch (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Meer reisinspiratie van Zuidoost-Azië? Check dan onze nieuwe special: 'Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa'. Bestel 'em hier in onze webshop!