Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder image

Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?


Wilde komodovaranen komen alleen in Indonesië voor (Foto: Joshua J. Cotten, Unsplash)

Het antwoord is vrij simpel: de vele reizigers die tegenwoordig de oversteek naar de Indonesische eilanden maken veroorzaken veel te veel overlast en schade. Zo brak er in augustus een gevaarlijke brand uit, omdat een van de bezoekers zijn peuk klakkeloos in het gras had gedeponeerd. En dat kan desastreuze gevolgen hebben: de eilanden van Komodo worden bewoond door de zeldzame komodovaraan; een iconische, maar zeer kwetsbare diersoort.

Hoeveel entreegeld gaan bezoekers betalen?

Op dit moment ligt de toegangsprijs rond de 10 Amerikaanse dollars, maar daar gaat waarschijnlijk verandering in komen. De gouverneur van Oost-Nusa Tenggara is namelijk van plan om ongeveer 440 euro of 500 dollar entreegeld per persoon in rekening te brengen.

De regering van Indonesië heeft al eerder aangegeven dat er zo snel mogelijk een quotum van 5000 maandelijkse bezoekers moet worden vastgesteld om het landschap en de varanen in het nationale park te beschermen. Op dit moment ontvangt Komodo NP al zo’n 10.000 bezoekers per maand.

De verhoogde entreeprijs betekent natuurlijk wel dat de pracht en praal van de eilanden steeds onbereikbaarder wordt voor reizigers met een klein budget. Toch is het belangrijk dat de eerste stappen worden gezet om de kwetsbare komodovaranen te beschermen. Wat vind jij: zijn de entreeprijs en het quotum allebei goede ideeën, of kunnen ze het beste beginnen met alleen een quotum? Ik ben benieuwd!