5 unieke festivals voor je bucketlist image

5 unieke festivals voor je bucketlist

Wie zegt dat een fantastisch festival altijd beroemde popbandjes nodig heeft? Van Burning Man hebben de meesten van ons wel gehoord, maar ken jij deze zes unieke festivals rond de wereld?


Het winterfestival in Harbin is een spektakel (Foto: Enming Yang (modified), Wikimedia Commons)

1. China: Harbin Ice & Snow Festival

In de Chinese plaats Harbin, de hoofdstad van de noordelijke provincie Heilongjiang, wordt er elke winter (van januari tot maart) een episch ijs- en sneeuwfestival gehouden. En hoe ziet ijzige festijn eruit? Nou, behoorlijk spectaculair: op verschillende plekken in de stad staan ’s werelds grootste ijssculpturen, die ’s nachts worden verlicht door allerlei betoverende kleuren. Het festival trekt jaarlijks achttien miljoen bezoekers, en daar wil je er ooit eentje van zijn!


Wervelende derwisjen beoefenen traditionele Turkse dansen (Foto: Kemal.kubbe, Wikimedia Commons)

2. Turkijë: Rumi Festival in Konya

Het Rumi Festival in het Turkse Konya is niet zo’n typisch feestje om bij uit je dak te gaan, maar juist in een spirituele mood te raken. Dit traditionele, muzikale dansfestival van wervelende derwisjen wordt altijd ergens halverwege december georganiseerd en de duizelende aanblik van honderden ronddraaiende dansers is een bijzondere ervaring.


Het Pingxi Sky Lantaarnfestival in 2014 (Foto: Jirka Matouesk, Flickr)

3. Taiwan: Pingxi Sky Lantaarnfestival

Het Pingxi Sky Lantaarnfestival in Taipei is een lust voor het oog: duizenden lichtgevende lantaarns dansen in de donkere lucht om in maart het nieuwe jaar (volgens de maankalender) te verwelkomen. Deze traditie stamt uit de derde eeuw na Christus (!), toen lantaarns nog gebruikt werden om militaire informatie op afstand te communiceren. Ook in september wordt het festival herhaald om de herfstequinox te vieren.


Het Bolas de Fuego Festival in Nepaja is niet voor de poes (Foto: Elmer Guevara, Wikimedia Commons)

4. El Salvador: Bolas de Fuego Festival

Elke zomer vindt er Nepaja, een stadje net buiten San Salvador, het Bolas de Fuego Festival plaats, oftewel het ‘Vuurballenfestival’. De eerste editie van het festival werd ongeveer negentig jaar geleden georganiseerd om een vulkaanuitbarsting te herdenken. Twee maanden van te voren worden er ballen van stof en doeken in een bad kerosine geweekt. Op 31 augustus vekleden sommige deelnemers zich als skeletten en worden de ballen aangestoken. Wat volgt is een spectaculair (en best wel gevaarlijk) tafereel waar de ballen tussen twee groepen over en weer worden gegooid.


De Sangwangsatempel tijdens het lantaarnfestival (Foto: 황윤철 (modified), Wikimedia Commons)

5. Zuid-Korea: Sangwangsatempel Lantaarnfestival

Dit vrolijke Koreaanse festival wordt elk jaar in mei georganiseerd om de verjaardag van Boeddha te vieren. De sfeervolle, maar ook indrukwekkende Sangwangsatempel in Busan wordt dan helemaal versierd met duizenden kleurrijke lantaarns: een prachtplaatje wat voor altijd in je geheugen gegrift zal staan.