4x Luxemburg buiten de gebaande paden image 4x Luxemburg buiten de gebaande paden image 4x Luxemburg buiten de gebaande paden image

4x Luxemburg buiten de gebaande paden

Luxemburg is méér dan een gezellige hoofdstad. In het piepkleine groothertogdom vind je een onwaarschijnlijk breed scala aan landschappen en activiteiten. We delen vier bijzondere hoogtepunten, buiten de gebaande paden.


Cochem en de Reichsburg aan de Moezel (Foto: Kai Pilger, Wikimedia Commons)

1. Word een wijnkenner in de Moezel

Het Moezelgebied in Luxemburg, dat haar grond met Duitsland deelt, is vooral bekend vanwege de heerlijke wijnen die er vandaan komen. De glooiende heuvels en de vruchtbare grond, gevoed door de rivier de Moezel, zijn ideaal voor het verbouwen van verschillende druiven, waarvan de bekendste Riesling, Gewürztraminer en Pinot Blanc zijn. Tientallen wijnboeren doen hier goede zaken en openen hun gaarden graag voor bezoekers. Een ideale gelegenheid is het Wine, Taste, Enjoy Festival tijdens Pinksteren, wanneer het wijnproeven vergezeld wordt van muziek- en kunstvoorstellingen, visitmoselle.lu.

2. Ontdek klein Zwitserland

Het Mullerthal, in het oosten van Luxemburg, wacht op mensen die het hoog in de bol hebben. De kenmerkende zandsteenrotsen van de vallei zijn een walhalla voor klimmers en wandelaars die opgewassen zijn tegen steile paden. De rotsen worden omringd door een sprookjesachtig beukenbos en hier en daar door beekjes en watervallen uitgeslepen. Toch is de bijnaam ‘Klein Zwitserland’ slechts een marketingtrucje – het Mullerthal heeft een heel eigen sfeer.

Maak je de korte wandeling van het kleine plaatsje Mullerthal naar de Schiessentümpel, een fotogenieke waterval, wees dan niet ontmoedigd door de toeristenmenigte – een paar honderd meter verder verdwijnt de mensenmassa als sneeuw voor de zon. De moeilijkheidsgraad van de wandelingen, die voornamelijk afhangt van het soort paden dat je betreedt en hoeveel je moet klimmen, varieert sterk. Laat je goed informeren, of beter nog: neem een gids mee die je over de omgeving kan vertellen.


Het Müllerthal is een paradijs voor wandelaars (Foto: Dietmar Rabich, Wikimedia Commons)

3. Klop aan bij adel

In het charmante dorpje Wintrange, geflankeerd door wijngaarden, is het gelijknamige kasteel de grote attractie. Het prachtige bouwwerk uit 1610 heeft een bewogen geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werd het door Duitse en vervolgens Amerikaanse soldaten gebruikt, en is het zwaar beschadigd. In 1938 kocht de industrieel Nick Schlesser het chateau, en zijn familie is het gebouw en de grond eromheen sindsdien aan het restaureren. Je kunt de kasteeltuin reserveren voor een familiepicknick. Of gewoon even aankloppen in de hoop een stukje adellijke rabarbertaart in ontvangst te mogen nemen, wintrange.com.

4. Ga toch fietsen

De volksobsessie met de Tour de France en wielrennen in het algemeen is gegrond: Luxemburg heeft in de geschiedenis van de ronde maar liefst vier keer een winnaar geleverd (Nederland slechts twee). Het fietsnetwerk van het groothertogdom is dan ook indrukwekkend. Zevenhonderd kilometer fietspad en ruim twintig duidelijk gemarkeerde trajecten brengen je in een week tijd naar alle uithoeken van het land. Het niveau en het soort fietstocht heb je zelf in de hand. Eenvoudig en vooral ontspannend is de Piste Cyclable (Fietsroute) 3, die langs de rivieren de Moezel, Sauer en Our – de grens met Duitsland – leiden. Je begint je tocht in het zuidelijke puntje van de dwergstaat, bij het plaatsje Schengen, en rijdt dwars door een glooiend landschap van wijngaarden.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.