Onontdekt Myanmar: ga verder dan de Bagan-vlakte image

Onontdekt Myanmar: ga verder dan de Bagan-vlakte

Ga voorbij de standaard trekpleisters als Inle Lake en Bagan en maak kennis met het onontdekte Myanmar. Een land van boeddhistische dorpjes, vergeten tempels en locals die westerse reizigers maar zelden zien.


De Shwedagon-pagode in Yangon (Foto: Stijn Hoekstra © Columbus Travel)

De droom van elke reiziger? Geen andere reizigers tegenkomen! Wij presenteren daarom: de Birmese Driehoek YangonInle LakeBagan op de Columbus-manier. Een route vol hoogtepunten én langs plaatsen waar je de enige toerist bent. Columbus-schrijver Geert Jan Hahn en fotograaf Stijn Hoekstra gingen je voor en delen vijf tips voor een onvergetelijke reis door onontdekt Myanmar!

Giet water over je geboortedag heen

De gouden Schwedagon pagode in Yangon is met haar 2600 jaar mogelijk de oudste tempel ter wereld. Je kunt hier ook een bijzonder ritueel uitvoeren, waarbij je water over een Boeddhabeeld giet. Het is ritueel bij heiligdommen die de weekdag waarop ze zijn geboren vertegenwoordigen. Er staan diverse posten bij Schwedagon.

Spot koloniale panden in Yangon

Koloniale panden zoals de Government Telegraph Office en het Sekretariat, zetel van de Britse overheersers, maar ga vooral op zoek naar minder bekende gebouwen. Herenhuizen, pakhuizen, een synagoge, hotels … Yangon heeft er meer dan 2000 (waarvan de autoriteiten er in eerste instantie 200 willen opknappen).


Vergane glorie uit het koloniale tijdperk in Yangon (Foto: Stijn Hoekstra © Columbus Travel)

Bezoek een pagodefestival

In Myanmar is er altijd wel ergens een pagode-festival. Geert Jan en Stijn bezochten in Myinkabar, vlakbij Bagan, het driedaagse Manuha Pagoda Festival, waar monniken de loterij wonnen. Eind september of oktober, rond vollle maan.

Maak een mountainbiketocht door de Shan-heuvels

Ten westen van Inle Lake liggen de Shan-heuvels. Van Aung Ban naar Indein kun je 20 à 40 kilometer off-road fietsen langs verschillende afgelegen Pa-O dorpjes, de mooiste kloosters en uitzichten op Inle Lake. Dat kost je circa € 60 inclusief gids, lunch en toffe boottrip naar Inle Lake. Dat kun je regelen via Namasté Reizen, ook voor mountainbikes op maat (voor lange mensen).


Een longboat vaart op Inle Lake in Centraal-Myanmar (Foto: Stijn Hoekstra © Columbus Travel)

Ga bij Samkar het water op

Stap op de longboat bij Samkar en laat je varen langs pagodes, spiegelmeren en regenbogen. Zwaai naar vriendelijke telers die overstroomd rijst onder water afsnijden en speur naar gezonken Birmese Atlantistempels. Dat kost je circa € 40 voor drie uur, inclusief kapitein en gids, bijvoorbeeld via A Little Lodge in Samkar.

Benieuwd naar het complete overzicht van Geert Jan en Stijn’s avontuur in Myanmar? Neem dan zeker een kijkje in editie 77, want daar vind je de volledige reportage. Ben je bovendien een echte Zuidoost-Azië liefhebber? Dan is ons nieuwste reisinspiratie-boek ook iets voor jou!