6 onmisbare tips: slapen in het vliegtuig doe je zo image

6 onmisbare tips: slapen in het vliegtuig doe je zo

Heb je een lange vlucht voor de boeg en zie je er als een berg tegenop? Geen zorgen, als je lekker wegdommelt vliegt de tijd voorbij. Met deze zes tips help ik je op weg en ben je binnen no time ‘vertrokken’!


Probeer altijd een stoel bij het raam te claimen (Foto: Ethan Sykes (modified), Unsplash)

1. Zeg nee tegen alcohol en cafeïne

Dit is de belangrijkste tip om beter te kunnen slapen in het vliegtuig: probeer alleen water te drinken. Veel mensen nemen in het vliegtuig een flinke neut. Ze denken van alcohol juist slaperig te worden, maar het tegendeel is waar! Je valt misschien eerder in slaap, maar de kwaliteit van je ‘diepe’ slaap wordt veel slechter, waardoor je juist eerder wakker wordt en korter slaapt. Cafeïne en suiker wil je natuurlijk ook vermijden, want daar word je alleen maar alerter van.

2. Laat je hersenen denken dat het nacht is

Een donkere omgeving is altijd beter, dus trek (overdag) het schuifje van je vliegtuigraam altijd naar beneden. Een oogmasker is daarna de makkelijkste manier om je hersenen te laten denken dat het nacht is. Dan maken ze een ‘slaapstofje’ aan, genaamd melatonine. Bovendien zullen de mensen om je heen je minder vaak storen.

3. Sluit alles en iedereen buiten met rustgevende muziek

Voordat je gaat vliegen is het slim om rustgevende muziek te downloaden. Je hoeft niet per se naar liedjes te luisteren, maar kan bijvoorbeeld ook voor natuurlijke omgevingsgeluiden kiezen, zoals een lichte regenbui of oerwoudgeluiden (vooral leuk als je naar een tropische bestemming vliegt). Maak een afspeellijst voor jezelf, zet je hoofdtelefoon op en sluit jezelf af voor de buitenwereld.


Een lange vlucht hoeft geen straf te zijn (Foto: Sebastián León Prado (modified), Unsplash)

4. Claim een stoel bij het raam

Het kost af en toe extra geld om zelf je stoel te kiezen, maar het kan vaak enorm helpen. Aan de raamkant slaap je altijd beter, voornamelijk omdat je geen last hebt van medepassagiers met volle blazen die voor je langs willen. Bovendien stoot er aan de raamkant niet constant een karretje van een stewardess tegen je elleboog.

5. Wees kieskeurig wat betreft je buren

Reis je in gezelschap? Probeer er dan voor te zorgen dat je naast elkaar zit. Dan weet je in ieder geval zeker dat degene die naast je zit je niet onverwachts gaat storen. Daarnaast is het vaak makkelijker om rustig in slaap te vallen naast iemand waar je al bekend mee bent.

6. Doe je contactlenzen uit

Mensen die contactlenzen dragen kunnen deze het beste vóór de vlucht al uit doen. De droge lucht die in de cabine circuleert verhoogt de kans op oogirritatie, waardoor je minder snel in slaap valt.

Heb jij nog goede, misschien wel ongebruikelijke tips om in het vliegtuig sneller in slaap te vallen? Laat het me zeker weten in de reacties hieronder!