Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje image

Formentera: fietsen en hiken op Ibiza's kleine zusje

De meeste toeristen bezoeken Formentera maar voor één reden: de heerlijke stranden. Maar wij kunnen er nog wel een paar opnoemen: de Rutas Verdes, groene fiets- en wandelpaden die alle uithoeken van het eiland met elkaar verbinden.


Formentera is méér dan alleen mooie stranden (Foto: Mieke de Haas © Columbus Travel)

Het Spaanse Formentera behoort samen met Ibiza, Mallorca en Menorca tot de Balearische Eilanden — een eilandengroep in de Middellandse Zee — en is by far de kleinste en rustigste van het stel. Hoogbouw is er niet en het massatoerisme is er nog lang niet doorgedrongen. Alleen in de maanden juli en augustus liggen de stranden vol met dagjesmensen, maar ’s avonds keert de rust er weder.

Je ontdekt het eiland het beste via de 32 Rutas Verdes, 300 kilometer aan fiets- en wandelpaden! De routes zijn elk gemarkeerd met een moeilijkheidsgraad en afstand, en jij kunt ze naar eigen wens en inzicht met elkaar verbinden. Columbus-schrijver en fotograaf Mieke de Haas deelt haar favoriete plekken langs de rutas.

Ruta Verde 4

'Zodra wij op een eiland aankomen voelen we een onweerstaanbare drang om zijn uiteinden op te zoeken. Formentera, dat met een beetje fantasie op een zeepaardje lijkt, heeft tientallen van dit soort puntas, uiterste punten. Ze allemaal bezoeken is dus een moeilijke opgave. Degene die je in ieder geval niet mag missen is Punta de Sa Pedrera, aan de noordwestkust. Wij bereiken deze punta met panoramisch uitzicht op de turkooizen zee via Ruta Verde 4, langs het landgoed van boerderij Can Marroig. Het laatste stukje leggen we te voet af, door een grillig maanlandschap met hier en daar een jeneverbesstruik. Bijzonder, met het oog op fotografie, zijn de zeilbootjes die een voor een om deze kaap varen en als puntjes aan de horizon verdwijnen. Op veel puntas tref je trouwens nog achttiende-eeuwse verdedigingstorens aan. Van hieruit waarschuwde men voor de komst van Berberse piraten en andere vijanden.'


Formentera is een stuk rustiger dan Ibiza (Foto: Mieke de Haas © Columbus Travel)

Ruta Verde 29

'Daags na onze wandeling naar Punta de Sa Pedrera zoeken we het andere uiterste op: Far de la Mola in het oosten, aan het eind van Ruta Verde 29. Deze vuurtoren is er een uit een serie van drie en staat boven op een steile klif. Ook hier vormt het waanzinnige uitzicht, met helder weer zelfs tot Afrika, voor ons het hoogtepunt. We snappen waarom sciencefictionschrijver Jules Verne de locatie als setting gebruikte voor zijn boek Hector Servadac, over een reis die een stel avonturiers op een komeet maken.'

Benieuwd naar de uitgebreide reportage over Formentera en haar heerlijke Rutas Verdes? Neem dan zeker een kijkje in editie 76!

Zelf een fiets huren op Formentera

Zie jij zo’n wandel- en fietsavontuur op Formentera wel zitten? Via Motorentpujols.com huur je vanaf € 10 een fiets. Een handig gidsje is verkrijgbaar bij het toeristenbureau en te downloaden op je telefoon, via formentera.es.