Dé alternatieven voor populaire bucketlistplekken image

Dé alternatieven voor populaire bucketlistplekken

De reisindustrie beleeft op dit moment ongekende hoogtijdagen. Nog nooit stapten zoveel mensen in het vliegtuig. MAAR dat betekent ook dat de bekende bucketlistplekken immens druk zijn geworden. Dit zijn dé alternatieven!


De bloedmooie Breidavik Bay in de Westfjorden (Foto: Reisreporter dennisenroel)

Laten we eerlijk zijn: mensen zijn kuddedieren. En dat wordt vooral duidelijk bij supertoeristische trekpleisters als Cinque Terre, de zanderige stranden van Bali en de iconische stad Machu Picchu. Iedereen gaat naar precies dezelfde plekken om precies dezelfde reiservaringen mee te maken, helemáál in het Instagram tijdperk. Zelfs lokale toeristenbureaus vragen nu aan bezoekers om hun bucketlisten links te laten liggen. Maar hoe breek je écht los van de massa? Ik heb even op de redactie rondgevraagd en bovendien een duik genomen in het Columbus-archief: dit zijn dé alternatieven voor ’s werelds bekendste bucketlistplekken!

Ontdek de stranden op Sumba in plaats van Bali

Het Indonesische Sumba lijkt een beetje op Bali zoals het was in the old days. Slechts twee eilanden ten oosten van Bali ligt deze schoonheid te wachten op ontdekkers. Het barst er van de rijstvelden, schitterende watervallen, verborgen lagunes en idyllische dorpjes met traditionele puntdaken. Daarnaast heb je de witte koraalstranden voor het uitkiezen. Strandtenten hoef je trouwens niet te verwachten, alleen enkele locals die op hun vissersboten binnenkomen of houten kano’s in elkaar aan het zetten zijn.

Sumba is véél rustiger dan Bali, en toch even mooi (Foto: Reisreporter Expeditieteam-Sumba)

Verruil Cinque Terre voor Tellaro

Deze onontdekte parel in Italië is een fantastisch alternatief voor het mateloos populaire Cinque Terre in Italië. Skip deze vijf pittoreske en kleurrijke maar superdrukke dorpjes op een klif boven de Ligurische Zee liever ten faveure van ons alternatief: Tellaro. Dit dorpje op 46 kilometer afstand van Cinque Terre ademt dezelfde sfeer, maar het staat er niet bol van de toeristen. Vlieg op Pisa en stap dan op de trein of neem de (huur)auto.

Move over Wenen! Ga op stedentrip naar Graz

Wenen is een iconische Europese hoofdstad, maar het Oostenrijkse Graz is nét zo goed een dikke aanrader voor een onvergetelijke stedentrip: schitterende architectuur, een spannende kunstscene, eten en drinken van topkwaliteit en een bijzonder relaxte sfeer − om maar te zwijgen over de locatie aan de voet van de Alpen. De tweede stad van het land steekt wat ons betreft Wenen naar de kroon. Lees hier tien toptips voor een stedentrip naar Graz.


Graz is nét zo leuk als een weekendje Wenen (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Negeer de Golden Circle en ga op avontuur in de Westfjorden

De Golden Circle is waarschijnlijk de meest bekende route om de natuurwonderen in IJsland te ontdekken. Richt je liever op IJslands minst bezochte provincie: Westfjorden. Vooral als je van wildlife houdt, kom je hier aan je avontuurlijke trekken. En het mooiste is: je rijdt er zo naartoe. Zo vliegen er aan het einde van Route 612 bij Látrabjarg miljoenen vogels rond, waaronder papegaaiduikers. Aan het einde van Route 614 ligt er een weer een kolonie zeehonden op het strand. Genoeg te beleven!

Ga in plaats van Petra naar de verborgen woestijnstad Madain Saleh

Nadat het Jordaanse Petra werd uitgeroepen tot een van de nieuwe wereldwonderen transformeerde de historische woestijnstad in een échte trekpleister. Maar er is een alternatief! De verborgen woestijnstad Madain Saleh in het noordwesten van Saudi-Arabië is nog vrijwel helemaal intact. Althans, het deel dat bloot is komen te liggen: een uitgestrekte necropolis (dodenstad) bestaande uit maar liefst 131 tombes, rijkelijk versierd met inscripties, tekeningen en rotskervingen.


Hiken naar de ruïnes van Choquequirao (Foto: Danielle Pereira (modified), Flickr)

Hét alternatief voor Macchu Picchu: Choquequirao!

Tegenwoordig moet je van tevoren een gids boeken om de vijftiende-eeuwse Incaruïne Machu Picchu in Peru mogen bewonderen. Maar staar je niet blind, want er zijn andere Incaruïnes die een bezoekje waard zijn. In het Choquequirao Acheological Park, bijvoorbeeld, vind je hetzelfde prachtige bergachtige landschap als bij Machu Picchu. De reis naar Choquequirao duurt wel iets langer. Je kunt de bus nemen in de richting van Abancay en na drie uur uitstappen bij Cachora. Vanaf daar is het maar liefst 27 kilometer hiken.

Ken jij nog geschikte alternatieven voor die typische bucketlistplekken waar iedere toerist zestig selfies neemt? Laat het me zeker weten in de reacties hieronder, want ik ben altijd op zoek naar verborgen pareltjes!