Het échte Zuid-Afrika: ken jij de ruige Wild Coast? image

Het échte Zuid-Afrika: ken jij de ruige Wild Coast?

Ken jij dit stukje onontdekt Zuid-Afrika al? Ruige kliffen, uitgestrekte stranden en klaterende watervallen… dat is de ongerepte Wild Coast in een notendop!


De Wild Coast bestaat uit kliffen, stranden en klaterende watervallen (Foto: Tenzing Travel)

Aan de Wild Coast maak je kennis met de tradities van de Xhosa en het échte Zuid-Afrika. Reisspecialist Lody van Tenzing Travel vertelt wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze nog onontdekte regio.

Hole in the Wall (Coffee Bay)

'Aan de Wild Coast (tussen East London en Port Edward) ligt het stadje Coffee Bay, dat als uitvalsbasis dient voor een bezoek aan een van de hoogtepunten van de Wild Coast: de Hole in the Wall. Een indrukwekkende rots midden in zee, waar de golven door de jaren heen een enorm gat in hebben geslagen. De hike vanuit Coffee Bay naar deze natuurlijke boog is een belevenis op zich. Het ene moment wandel je over het zand en langs het water en het volgende moment sta je bovenop een klif en kijk je uit over de schitterende kustlijn.

De ultieme beloning volgt aan het eind van de wandeling, wanneer je vanaf grote hoogte die enorme steen in het water ziet liggen. Het is heel bijzonder om dat woeste water tegen de rots te horen beuken. De beleving is pas echt compleet wanneer je de dag afsluit met een barbecue op het strand en de zon achter de Hole in the Wall in de zee ziet zakken!'

Ontmoet de Xhosa

'Het landschap van de Wild Coast wordt niet alleen getypeerd door de ruige kustlijn, maar ook door de ontelbare rondavels van de Xhosa (de lokale bevolking) in de glooiende heuvels. Waar je ook rijdt, de veelal blauwe en roze huisjes (rond en met een rieten dak), zijn nooit ver weg. Het vee loopt tussen de huisjes door, de vrouwen lopen er in traditionele kledij en een dorpsoudste overziet wat er gaande is. Dit is het Zuid-Afrika zoals je het je vooraf voorstelt.


De typische huisjes in de Xhosa-dorpjes (Foto: Tenzing Travel)

Zelf bezocht ik een Xhosa-dorpje in de avonduren. Het was er pikkedonker (er is geen elektriciteit) en de enige verlichting kwam van de heldere sterrenhemel. Eenmaal binnen kreeg ik een bordje mieliepap, dat is pap zoals de Xhosa die eten. Geen culinair hoogtepunt, maar wel een bijzondere ervaring! Na de maaltijd werd er muziek gemaakt en dansten de vrouwen zoals ze dat alleen in Afrika kunnen. Bezoek je zelf een Xhosa-dorp? Probeer dan een aantal woorden Xhosa op te pikken. De Xhosa praten in kliktaal; ze gebruiken woorden waarin specifieke klikgeluiden zijn opgenomen. Het is haast onmogelijk om deze woorden uit te spreken, maar dat maakt de uitdaging alleen maar leuker!'

Wandelen in magisch Hogsback

'Een hidden gem, dat is Hogsback! Dit dorpje, gelegen in de Amatola Mountain Range, is alleen te bereiken door een slingerweg vol gaten en scheuren te volgen. Hier kom je gelukkig geen hordes toeristen tegen (en dat geldt eigenlijk voor de gehele Wild Coast), maar sprookjesachtige natuur! Er wordt zelfs gezegd dat J.R.R. Tolkien zich door deze plek heeft laten inspireren toen hij de Lord of the Rings-trilogie schreef.

Hogsback is de perfecte omgeving voor een mooie wandeling. Het eerste stuk van de tocht lijkt wel door een regenwoud te gaan. Je loopt er tussen de lianen en torenhoge, krakende bomen. Onderweg passeer je tientallen watervallen, de een nog mooier dan de ander. Later volgen open vlaktes, die uitzicht bieden op de heuvels en bergen. Bij één uitzichtpunt staat zelfs een badkuip. Als je hierin zit, lijkt het alsof je boven het dal zweeft!'.


In het Inkwenkwezi Game Reserve loop je de Big Five tegen het lijf (Foto: Tenzing Travel)

Nog meer te beleven

'Maar er is nog veel meer te beleven aan de Wild Coast. Zo kun je naar het strand van Mdumbi, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Zuid-Afrika, of naar Qunu, de plaats waar Nelson Mandela is opgegroeid en waar een dependance van het Nelson Mandela Museum is gevestigd. Een andere attractie is het Inkwenkwezi Game Reserve, waar je de Big Five tegen het lijf kunt lopen en met een beetje geluk ook walvissen en dolfijnen voor de kust kunt zien zwemmen.'

De reisplanning

De reiservaringen die Lody heeft opgedaan kun je zelf ook meemaken als je bijvoorbeeld op een 13-daagse autoreis gaat. Zo’n trip zou rond de € 800 per persoon kosten (excl. intercontinentale vluchten), maar dat valt altijd aan te passen! Je kunt ook hier even kijken voor meer informatie over de mogelijkheden. Hier is alvast een handig reisvoorbeeld van zo’n tocht langs de Wild Coast van Zuid-Afrika:

  • Coffee Bay
  • Xhosa-cultuur
  • Qunu
  • Drakensbergen
  • Wildlife in diverse parken

Kom langs in de Travel Shop van Tenzing Travel

Wil je je reiswensen met Lody of een van onze andere Afrikaspecialisten bespreken? Kom dan langs in de Tenzing Travel Shop in Amsterdam! Gezamenlijk stellen wij op basis van jouw wensen en onze ervaringen je ideale Zuid-Afrikareis samen. Lijkt dat je een goed idee? Je kunt hier een afspraak maken!