Signaleer bedwantsen in 5 stappen image

Signaleer bedwantsen in 5 stappen

Het is de nachtmerrie van elke twijfelende reiziger in een sjofele hotelkamer: de beruchte bedwants. Met deze vijf simpele stappen stel jij je slaapplek veilig!


Je kunt wekenlang last hebben van de beet van een bedwants (Foto: Wokandapix (modified), Pixabay)

Misschien ben je ze al een keertje tegengekomen: piepkleine, bruinrode beestjes met weerzinwekkende pootjes en antennes, niet veel groter dan vier of vijf millimeter. De beten van een bedwants zorgen voor onuitstaanbare bultjes die wekenlang kunnen jeuken. Deze vijf simpele stappen zullen je behoeden van dit kriebelende kwaad!

1. Check de reviews

Wil je zeker weten dat een hotel bedwantsvrij is? Dit is de makkelijkste manier op dat van te voren vast te stellen: lees een paar online reviews. Ga op onderzoek uit bij sites als Tripadvisor en Booking.com en lees de meest recente feedback van de gasten die je voorgingen. Check dan of iemand iets zegt over bedwantsen of bedbugs. Ben je van plan om een accommodatie in de Verenigde Staten te boeken? Check dan eerst of het hotel geregistreerd staat op The Bedbug Registry.

2. Controleer altijd je bed

Deze stap klinkt misschien vanzelfsprekend, maar je kunt nóóit doortastend genoeg zijn: controleer altijd je hele bed. Op deze manier voer je een volledige controle uit: kijk eerst bij alle naden en ritsjes van het matras. Daarbij moet je dus niet een snelle blik werpen op de hoeken van het bed, maar het matras écht even optillen en desnoods omdraaien. Zie je bloedvlekjes, bruine (poep)vlekjes, of piepkleine witte eitjes? Wegwezen!

3. Controleer ook het tapijt en de meubels

De meeste mensen zijn ervan bewust dat ze een onbekend bed even moeten checken, maar wist je dat je eigenlijk ook het tapijt en de meubels even moet controleren? Net zoals bij het bed kun je het beste even de naden, ritsjes en knopen van de bankbekleding, stoelen en kussens bekijken. Daarnaast raad ik je aan om het tapijt en de nachtkastjes controleren op verdachte vlekjes.


Controleer altijd de hele kamer voordat je het bed gaat gebruiken (Foto: rawpixel (modified), Unsplash)

4. Leg je koffer nooit op de vloer of het bed

Zelf heb ik altijd de neiging om bij binnenkomst meteen mijn koffer op de vloer of op het bed te dumpen. Sommige hotels hebben zelfs een bagagerek, maar vooral als het een zware koffer is neem ik bijna nooit de moeite om ‘m op te tillen en daar neer te leggen. Foute boel, want voor je het weet kruipen de bedwantsen tussen je kleren! Probeer er dan maar eens vanaf te komen. Staat er een bagagerek, stevige tafel, of bureau in je kamer? Leg dan altijd je koffer op een van die plekken als een preventieve stap tegen bedwantsen.

5. Vraag om een andere kamer

Heb je alle stappen uitgevoerd en vertrouw je het zaakje niet? Wees dan nooit verlegen en vraag het personeel altijd of je van kamer mag wisselen. Vraag ook zeker of het mogelijk is om een kamer te regelen die op een andere verdieping ligt. Hoe verder weg, hoe beter!

Tot nu toe ben ik de dans ontsprongen en heb ik nog nooit last gehad van bedwantsen. Maar toch; ik heb genoeg horrorverhalen gehoord van vrienden en familie, dus ik ben altijd op mijn hoede. En jij, ben je ooit weleens gebeten door betwantsen? En heb je trouwens nog andere tips om die ellendige ettertjes te herkennen? Laat het me zeker weten door hieronder een reactie achter te laten!