Grote zeeschoonmaak: Ocean Cleanup gestart

Gepubliceerd: 17 sep 2018 0
De Nederlandse Boyan Slat was pas achttien toen hij met zijn gigantische project begon: het plastic in de oceanen opruimen. Vijf jaar later is het zover. The Ocean Cleanup is van start gegaan!
Door: Roselinde


De grote schoonmaak is begonnen onder de Golden Gate-brug (Foto: The Ocean Cleanup)

Na het testen van maar liefst 273 schaalmodellen is het eerste echte schoonmaaksysteem in september 2018 te water gelaten. De ambitieuze route van het Nederlandse initiatief begint bij de Golden Gate-brug in San Francisco en gaat nog honderden kilometers verder om uiteindelijk bij de Great Pacific Garbage Patch te eindigen.

Die garbage patch is een enorm plastic ‘eiland’ van zeker tachtig miljoen kilo dat tussen Hawaï en Californië drijft. Het systeem moet nog een aantal maanden getest worden, maar The Ocean Cleanup wil de garbage patch binnen vijf jaar gaan halveren. En dat is niet bepaald een klaar klontje: het plastic eiland is inmiddels drie keer zo groot als Frankrijk. Yikes.

Hoe werkt het schoonmaaksysteem?

Maar hoe werkt dat speciale systeem eigenlijk? De technologie van Nederlandse bodem bestaat uit een grote, U-vormige plastic buis die op de golven drijft. Daar zit een soort doek aan vast wat het plastic opvangt, en wanneer een sensor aangeeft dat het doek vol is, komt een schip het verzamelde afval ophalen.

Het klinkt misschien simpel, maar ik vind het alsnog een briljant idee! Laten we hopen dat het systeem de komende jaren daadwerkelijk de strijd aan kan gaan met de plasticsoep. Ondertussen kunnen we zelf ook een beginnetje maken. Lees hier hoe je bijvoorbeeld op vijf verschillende manieren kan zorgen dat er minder plastic in de oceanen terecht komt!

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...

Door: Roselinde
Een bezoek aan Komodo NP wordt véél duurder

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?

Binnenkort moeten toeristen een smak geld gaan neerleggen voor een tripje naar het Komodo Nationaal Park in Indonesië. Maar waarom eigenlijk?