West Kaap reisblogs

Bikes & Wines II

Jan10e was er (tot 30 mrt 2011) Gepost op 29 apr 111 reacties

Het fietsverhaal is nog niet af… hier het vervolg
Wel erg lekkere wijnen bij Spiers. Ik vond vooral de Spier Pinotage en Spier 5 (5 soorten druiven erin) rood erg lekker. Nu moet je natuurlijk bij wijnproeven niet doorslikken maar uitspoegen… maar ja, ze schenken echt wel meer in een glas dan alleen een slokje, het is wel lekker hoor en toch zonde om door te spoelen… gelukkig kwamen de pinda’s nu van pas om even een bodempje voor de volgende wijn te leggen… Afijn een uurtje later dus weer op de fiets…. Zo, dat voelde ik even. Over het terrein van Spiers fietsen is mooi en goed dat ze daar toestemming voor hebben gekregen. We gingen er aan de achterkant uit… en ja, mooie wijnvelden, de gigantische bomen die jaren oud zijn… bruggetjes over de rivier…. Kapotte planken… sta ik dus weer bevroren met mijn hoogtevrees en moet M. mijn hand komen vasthouden… rood hoofd want het is warm en door zand fietsen is zwaar. We fietsen dit mooie (en de moeite waard) stuk naar de volgende winery: Vredenheim. Ligt alweer vlakbij het stationnetje… dus het fietsen zat er eigenlijk al weer op…? M. en ik slaan de wijnproeverij af want vanavond gaan we sjiek uit eten met ook wijnproeven erbij en moeten nog ruim een uur terugrijden naar Tokai in Kaapstad. Ondertussen het wijnproeven wordt de lunch besteld. (voor eigen rekening). En wat zitten babbelen met de andere fietsers. 1 meisje is studente journalistiek uit Noorwegen. Haar universiteit heeft dependance in Kaapstad met Noorse docenten. Studenten kunnen kiezen of ze een semester in Kaapstad komen studeren. Ze zijn met 36 meiden ondergebracht in Campsbay. Niet verkeerd toch? Ik dacht dat het andere Noorse meisje dus ook studente was, maar dat bleek de zus te zijn die een week op bezoek is… Het andere meisje (zwarte huidskleur) is uit Canada, is afgestudeerd als advocate en heeft er 8 maanden vrijwilligerswerk in Johannesburg opzitten en neemt alvorens ze over een paar dagen naar huis terugkeert nog even de gelegenheid om Kaapstad e.o. te bezichtigen. Een kleine krielkip, maar een heel pittige tante.
Om kwart over 2 gaan we van het wijnproeven naar de lunchtafel. Gelukkig. Lekker weer buiten. Nog even moeten wachten op het eten… lekkere kipsalade genomen. Dat wordt bijna standaard geserveerd met veel stukjes kipfilet, avocado, feta, tomaten, uien en ijsbergsla.
De gids begon ons aan te sporen want om 15.00 uur stipt dienen we bij de brandy te zijn. (is tegenover het station waar we de fietsen ook weer moeten opbergen) Is nog geen 5 minuten fietsen dus. Prachtig gebouw van binnen. Met allemaal brandyvaten tegen de muur en een oude destilleerketels. Er begon een rondleiding om 15.00 uur. Dus M en ik sluiten aan… worden we teruggeroepen… dat hoort niet bij de tour…. Ok.. wij braaf terug. Met ons groepjes krijgen we elk 3 glazen brandy ingeschonken (is cognac, maar zo mag het niet genoemd worden omdat het niet uit de regio Cognac uit Frankrijk komt). Draaien, ruiken, proeven…. Brand in de keel, dus brandy klopt wel. Er wordt nog e.e.a. aangewezen in de ruimte en wat verteld over de geschiedenis. In 5 minuten gebeurd… Moesten we hiervoor nu stipt om 15.00 uur hier zijn? Wij vragen aan de gids. De prijslijst ligt op de tafel… Hoe zit het nu? Rondleiding kost 35 rand per persoon. Het proeven kost 30 rand per persoon. Waarom niet de rondleiding? Dat is toch juist interessant? Hij wist het echt niet. Bij de receptie bleek dat als je de Rondleiding neemt dat dan het proeven is inbegrepen. Nu, toen snapten we het helemaal niet meer en vonden we het erg vreemd dat de gids hiermee niet bekend is. Nou ja, voor ons was de pret wel voorbij… Hooguit een uurtje op de fiets gezeten, verder gaat de tijd op aan wijnproeven en wachten tot het eten klaar is… en wachten op het tijdstip dat er een plaats beschikbaar is voor ons groepje bij het wijnproeven. Uitreiken van de materialen en inleveren van de materialen. Treinreis v.v. Kaapstad 1e klas hebben wij dan niet ‘ervaren’, maar dat lijkt me ook gewoon leuk. Uurtje heen en uurtje terug…
Om half 4 waren de fietsen ingeleverd, kreeg iedereen nog een fles wijn uit een doos onder tafel vandaan uit het fietsenhok (van een winefarm die niet door ons bezocht is en waarvan wij weten dat die in de supermarkt net 20 rand kost)… Met de wijn is verder niks mis, want de flessen hebben we inmiddels al wel opgedronken).
Jammer voor de overige groepsleden dat ze heel het stadje Stellenbosch niet hebben gezien. Het had leuk geweest als er tijd wordt ingeruimd om ook daar een uurtje rond te fietsen en niet pas om half 10 vanuit Kaapstad te vertrekken…
Een leuke ervaring om te fietsen door de wijnvelden. Laat je niet afschrikken door mijn wat kritische blik (als ex gids en reisleidster en M. als sportleraar en organisator van buitensportactiviteiten). We gaan onze visie ook nog delen met de eigenaar van Bikes& Wines, want hij heeft echt een gouden greep in handen voor alle studenten en sportieve reizigers/toeristen die op een andere wijze in een dagje de regio Stellenbosch willen ‘ontdekken’. Bij de langere fietstochten ga je zelfs 3 winerys bezoeken + de brandy…. En dien je ook te ‘klimmen’. Dus echt pittiger. Maar of je met 15 geproefde wijntjes en brandy als uitsmijter nog veilig op de fiets zit…???
Op sommige winefarms kunnen er fietsen worden gehuurd of worden geleend en dan kun je e.e.a. ook zelf uitstippelen… In Kaapstad heb ik een fietsverhuurder gezien en ik vermoed dat er ook in Stellenbosch wel een mogelijkheid is om een goede fiets te huren. Het fietsen zelf is populair als sport in ZA. Zowel racefietsen als mountainbiken…
Nogmaals, krijg je de gelegenheid, gewoon doen, want het blijft een leuke belevenis voor als je weinig tijd hebt om de wijngebieden op eigen houtje te bezichtigen.
Wordt vervolgd.

Jan10e Positie 52 (33988 p.) Lid sinds 25-03-2008 Foto's en tips: 2121 Blogs: 61 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
de ontvangst en proeverij kamer van Van Rijn's brandy destilleerderij.
blogfoto nr. 2
3 glazen met brandy. Er zijn ook koffieliqeuren, sjokola of speciale lady brandy. het mag allemaal geen cognac genoemd worden omdat het niet uit Frankrijk regio cognac komt.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Lichtshow Burj Khalifa
8 4
Gepost op 30 juli
Verenigde Arabische Emiraten Burj Khalifa
Boottocht Duikereiland vanuit Houtbaai
8 4
Gepost op 20 april
Zuid-Afrika Kaapstad
Roadtrip Kust Noordkaap 2
8 1
Gepost op 06 april
Zuid-Afrika Noord Kaap

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Krijg er zin in! Leuke foto's

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.