West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Kaap image

Dag 8 & 9: van Robertson naar Swellendam

West Kaap
Zuid-Afrika
ChantalWillems

Dag 8 & 9: van Robertson naar Swellendam

Met spijt in ons hart moeten we deze leuke B&B verlaten, maar eerst terug een lekker en klassevol ontbijt met bijhorende champie.... mmmmm..... wat is het leven niet alleen mooi maar ook zo lekker.
Onze rit gaat nu naar Swellendam wat maar een uurtje rijden is, wij zullen er zeker iets langer over doen, want onderweg zijn er zoveel mooie landschappen waarvan we eerst willen genieten. Een wagen volgeladen met bagage en onze nieuwsgierigheid zal ons naar onze volgende B&B bestemming brengen.
Onderweg hebben we geen springbokken en/of zebra's gezien maar wel een gemengd huwelijk van schapen met een soort ooievaar vogels die je met hun hele kudde een goedemorgen begroeten. Dit tafereel is een foto waard.

Swellendam is een plattelandsdorpje dat gesticht werd na Kaapstad en Stellenbosch. De B&B bevind zich rechtover het Drostdy Museum Complex. Dit museum was vroeger de residentie van een gouverneur, maar is nu ingericht met kunst uit de 18de eeuw en kaaps meubilair.
We komen aan in onze B&B 'Roosje van de Kaap'. In onze vorige B&B werden we steeds verwelkomt met liefde en een glimlach.
Er is niemand te bespeuren op het domein, alleen enkele werkmannen, want er zijn renovatie werken aan de gang. Aan de receptie hangt een grote bel en deze nodigde zeker uit om aan de koord te trekken... De man des huizes komt aangewandeld, vroeg met een gestreken gezicht wat we wilden... Hallo, we hebben hier een kamer geboekt en zouden graag willen inchecken... Kort gezegd, onthaal was koud en afstandelijk, geen informatie, stadsplan of andere aanraders om te doen. In de hoofdstraat was er wel een toeristen info bureau. De dame maakte ons een beetje wegwijs hoe wat of waar maar ook niet met de ijverheid die we al gewend waren van voorheen.

We bezochten eerst het museum. Bij de receptie was een oudere dame actief kartonnen kaartjes aan het naaien, met veel overgave en enthousiasme vertelde ze over het museum met bijhorend plan en in welke volgorde. Ze hoorde dat we Nederlandstalig waren en probeerde langzaam zuid-Afrikaans te praten zodoende we haar konden begrijpen. Maar dat duurde niet lang en herviel in haar gewone tempo. Daar moesten we onze joker instellen, dus gaan we terug verder in het Engels.
Wij zijn niet echt museumbezoekers maar deze was wel de moeite waard.

We krijgen honger en keren terug naar de city om ergens een broodje of iets lichts te eten. We vonden op onze route 'La Belle Allaince', daar moet de vriendelijkheid en het enthousiasme nog uitgevonden worden. Is dit eigen aan Swellendam? We zijn al anders gewoon. We keren terug naar het museum en gaan verder op ontdekking in de jaren 1800.

De B&B op zich vonden we iets minder dan de vorige die we al hadden bezocht, ontbijt was pover en avondmaal was zeker geen topper. De ruimte was zeer koud ingericht maar het er ook zeer koud. We waren een beetje teleurgesteld, maar geen teleur we gaan morgen verder op ontdekking.

Na een pover ontbijt gaan we de zuidkust van de West-Kaap verder ontdekken. Richting Bredadorp rijden we naar 'De Hoop Nature Reserve' , om de toegangspoort van de rotsachtige kustlijn te bereiken moeten we een stukje hobbelen via onverharde wegen -wat missen we toch een 4X4- waar je je hoofd kan leegmaken in een lappendekenlandschap.
Terug verdrinken onze ogen door sprookjesachtige landschappen van bergen, kalkstenen heuvels, verlaten stranden en zanderige duinen. De ene kustlijn is mooier dan de andere maar ze blijven een streling voor de geest.
Tot op heden hebben we geen dieren kunnen spotten. Eden is bekend om hun walvissen te spotten, toch hebben we met eentje een kleine fotoschoot kunnen maken. Die dag was er een hevige wind en deze visjes houden er zo niet van.

Na een leeg gewaaid hoofd rijden we verder naar 'Malgas' de 'Breede rivier'.
Bij Malgas kan het gevoel ontstaan dat de wereld even ophoudt. Het dorp is meer een verzameling huizen aan de Breëe Rivier. Over deze rivier vaart een pontje heen-en-weer die middels door mankracht wordt voortgestuwd
Dus steken we de rivier over via die houten vloot, die manueel door 2 of 3 mannen getrokken word. Dit doen ze door middel van een ketting rond de stalen kabel te draaien en met hun lichaamsgewicht te trekken. Hier mag je als man of vrouw gerust een handje meehelpen mocht je gehaast zijn :-)

Foto's

a2961.jpg
a2961.jpg
ChantalWillems
0188f.jpg
0188f.jpg
ChantalWillems
78bb2.jpg
78bb2.jpg
ChantalWillems
94e03.jpg
94e03.jpg
ChantalWillems
40d75.jpg
40d75.jpg
ChantalWillems
40d75.jpg
40d75.jpg
ChantalWillems
011b0.jpg
011b0.jpg
ChantalWillems
6572b.jpg
6572b.jpg
ChantalWillems
011b0.jpg
011b0.jpg
ChantalWillems
6572b.jpg
6572b.jpg
ChantalWillems
4daa7.jpg
4daa7.jpg
ChantalWillems
4daa7.jpg
4daa7.jpg
ChantalWillems