Tafelberg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tafelberg image

Hike naar de top van de tafelberg!

Tafelberg
Zuid-Afrika
Guidowater

Hike naar de top van de tafelberg!

De tafelberg is voor iedereen die Zuid-Afrika bezoekt een must see en ook voor ons toen wij hier waren in 2009. Al snel bleek echter dat de kabelbaan een aantal weken gesloten was i.v.m. groot onderhoud. Dit werd in het na seizoen van 2009 gedaan omdat het jaar erna het WK voetbal gehouden werd en er dus grote massa's toeristen verwacht werden. En jullie raden het al... precies in de periode dat wij in Kaapstad waren bleek de kabelbaan dus gesloten.

Een beetje teleurgesteld gingen we dus op zoek naar andere alternatieven. Al snel kwamen we er achter dat het ook mogelijk was om naar de top van de tafelberg te hiken! Dit leek ons wel wat maar hoe park je zoiets aan en hoe weet je de routes. We hadden maar 3 dagen in Kaapstad dus dat ter plekke uitzoeken was geen optie.

Uiteindelijk kwamen we via internet in contact met Margret Curran. Zij organiseert al vele jaren hikes in de omgeving van Kaapstad en dat ook nog eens tegen goede tarieven. "Zie haar website hier".

We spraken af dat we de dag voor de wandeling elkaar zouden bellen om te kijken wat het weer zou doen. Bij slecht weer moesten we de boel annuleren want dan had het geen nut.

Gelukkig bleek het weer allemaal mee te zitten en op de afgesproken tijd kwam Margret ons netjes ophalen in ons hotel. Margret is een erg sportieve vrouw die al menig hike in de wereld gemaakt heeft. Van origine was ze Engelse maar toen ze eenmaal de tafelberg gezien had is ze naar Zuid-Afrika verhuist om hier haar werk van te maken.

Wij maakten de wandeling door de Platteklip grorge (zie site) naar de top van de berg. Margret reed naar de onderkant van de berg (omgeving vertrek punt kabelbaan) en vanuit daar begonnen we tocht omhoog. Het pad omhoog was niet echt een pad te noemen, het waren meer stukken rots waar overheen moesten lopen. De tocht was echter geweldig. Overal de prachtigste bloemen en planten en erg veel kleine sunbirds die nectar uit de bloemen kwamen halen. Ook het uitzicht werd met elke meter die we omhoog gingen steeds mooier en dit in combinatie met de opkomende zon maakte het echt een geweldige ervaring.

Het laatste gedeelte van de klim bleek toch iets heftige het pad werd daar meer een trap van rotsen en dat maakte het behoorlijk lastig om naar boven te gaan. Wij hebben ongeveer 3 uur over de heenweg gedaan en 1,5 uur over de terugweg.

Eenmaal boven was het door het wegblijven van toeristen heerlijk rustig. We konden overal genieten van het uitzicht en de klippdassies lagen overal lekker te genieten van de rust. We hebben ongeveer een uurtje bovenop de berg door gebracht voordat we terug naar beneden gingen. We kwamen onderweg een enkele andere hiker tegen die deze tocht maakte maar iedereen was heel erg enthousiast.

Al met al was dit een trip buiten het gebaande pad naar een plek die zeker tot de gebaande paden behoord. Maar ow wat was deze hike elke zweet druppel meer dan waard! Ik kan dan ook iedereen die goed te been is adviseren om deze hike te maken ook al is de kabelbaan open. Wat veel mensen bijvoorbeeld doen is de hike omhoog maken en met de kabelbaan naar beneden dan heb je eigenlijk alles gehad.

Berijd je wel voor op spierpijn de dagen erna ;-)

Foto's

74b1a.jpg
74b1a.jpg
Guidowater
61473.jpg
61473.jpg
Guidowater
69773.jpg
69773.jpg
Guidowater