Robbeneiland

Met een boot kun je vanuit de haven van het Victoria & Alfred Waterfront in Kaapstad naar het Robbeneiland varen. Op dit eiland heeft Nelson Mandela jarenlang vastgezeten vanwege het strenge Apartheidsregime. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven over het gevangeniseiland door onder meer ex-gevangenen. Bij helder weer kun je Robbeneiland zien liggen vanaf de Tafelberg op het vasteland.

Informatie over Robbeneiland

Beste foto's & tips van Robbeneiland

'263213' door saskia van den berg '263213' door saskia van den berg

Zuid-AfrikaRobbeneiland

Zuid-AfrikaRobbeneiland

De cel van Nelson...M

saskia van den berg

Dit is de cel waar Nelson Mandela lange tijd zat op robbeneiland. Mandala’s cel was 21 vierkante meter groot. Hij werd verlicht door slechts 1 lampje van 40 watt. Hij sliep op een mat op de grond. Kranten waren er verboden. Voor zonsopgang werden ze gewekt om zich met koud water te wassen en te scheren. Ook moesten ze toiletemmers reinigen. Daarna deelde hij en ongeveer 30 mensen deelden om de beurt het ontbijt uit: pap voor iedereen; Indiërs en kleurlingen kregen 1 lepel suiker en een stukje brood maar Afrikanen slechts een halve lepel suiker en geen brood. Maïs, soep zonder smaak en zwarte koffie waren de andere maaltijden. Heel soms werd er groente en vlees bij gedaan. Ook moest hij samen met de andere gevangenen werk doen. Ze zaten in lange rijen op de grond en hakten stenen tot gruis. Gruis is fijne blokken steen. Andere gevangenen hakten leien, groeven kalk op of verzamelden uitwerpselen van vogels.

'487816' door kruytflo '487816' door kruytflo

Zuid-AfrikaRobbeneiland

Zuid-AfrikaRobbeneiland

De steengroeve op...R

kruytflo

In deze steengroeve op Robbeneiland werden de gevangen te werk gesteld: ze hakten hier mergel uit de grond waarmee de wegen op het eiland werden aangelegd. Het is hier stoffig en de zon schijnt fel op de witte steen waardoor het wel 40 graden kan worden. De stapel stenen in het midden van de groeve is een eerbetoon; Mandela legde de spontaan de eerste steen en sindsdien voegt iedere ex-gevangene die Robbeneiland weer bezoekt een eigen steen aan de stapel toe. Al is het inmiddels een enorm toeristische attractie deze groeve in de blakerende zon met de zo bijzondere stapel stenen in het midden maakte op mij de meeste indruk

'385792' door rlkamps '385792' door rlkamps

Zuid-AfrikaRobbeneiland

Zuid-AfrikaRobbeneiland

Gevangenis

rlkamps

Mocht je naar Kaapstad gaan en je wilt Robbeneiland bezoeken, is het niet onverstandig om in Nederland al tickets te boeken/kopen. Vanaf Kaapstad vertrekt er, dacht ik, elke 2 uur een ferry naar Robbeneiland en deze doet er ongeveer 40, 45 minuten over om het eiland te bereiken. Ook al heb je net zoals ik last van zeeziekte, het is de moeite meer dan waard om een bezoek aan Robbeneiland te brengen. Het heeft bij mij een onuitwisbare indruk achtergelaten en dat heeft voornamelijk te maken met de rondleiding door de gevangenis onder leiding van een voormalige gevangene van Robbeneiland.

Laat kaart zien