Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Roadtrip: Swartberg pass Zuid-Afrika

Zuid-Afrika


De Swartberg pass: mijn onvergetelijke roadtrip! (van Berthel Deppe)

Medio februari 2017 waren wij in Zuid-Afrika voor vakantie en vrienden te bezoeken. Naast het rijden van de prachtige Garden route waren wij benieuwd naar het landschap van het droge binnenland “de Karoo”. Vanuit ons prachtige overnachtingsadres “Buffelsdrift” net buiten Oudshoorn (R328) gingen we in de ochtend vroeg op weg met ons huurautootje (welbekend verhuurbedrijf) via de Schoenmanskloof naar de Swartberg pass (R328 volgen). Na deze kloof is het uitzicht meteen wijds met hier en daar prachtige witte, tegen het dor afstekende landschap, landhuizen veelal omringd door grote aantallen rondlopende struisvogels. Swartberg is een bergketen die de scheiding vormt tussen de droge vlakten van de Groot Karoo en de nog redelijk groen ogende valleien van de Kleine Karoo. De pass is een 27 km lange grindweg en werd tussen 1881 en 1888 gebouwd door Thomas Bain met behulp van dwangarbeiders. Het beginpunt (GPS start S33.282333 E22.052567) is goed herkenbaar; de grindweg begint meteen flink te stijgen en je hebt al gauw een panoramisch overzicht over het gehele dal. Omdat het goed droog was bleek ons autootje opgewassen tegen deze steile weg vol haarspeldbochten met hier en daar een flinke kuil en harder dan 20 km is dan ook niet mogelijk. Er zijn langs de weg gelukkig genoeg plaatsen om te stoppen voor een foto of gewoon te genieten van het prachtige landschap of voor een picknick. Veel verkeer kom je niet tegen. Onderweg zagen we de meest prachtige exotische bloemen en planten, waaronder de protea (alleen voorkomend in (Zuid)-Afrika.
“Die Top” ligt op 1583 m (GPS S33.352335 E22.046130) met adembenemende uitzichten naar beide valleien, waar je niet op uitgekeken raakt. Vooral het uitzicht op de diepe Mullers kloof is reusachtig. De weg naar beneden is inmiddels smaller geworden en na veel haarspeldbochten rijden we de kloof zelf in. De diverse sedimentlagen in de rotsen (400-500 miljoen jaren oud) zijn goed te zien. Je voelt je opeens heel nietig tussen deze hoge rotsen, maar het is o zo indrukwekkend. Af en toe loopt er een klein ondiep stroompje over de weg en opeens wijken de hoge bergen uiteen en ben je aan het eind van de pas (GPS S33.391758 E22.109058). Daarna rijden we door naar Prince Albert (schitterend pittoresk dorpje) om daar bij het Prince Albert Hotel in de hoofdstraat heerlijk op het terras onder het genot van een hapje en drankje na te genieten van deze “pragtige dag”. Deze (dag)tocht mag je eigenlijk niet overslaan!


Tip 1: wildpark Buffelsdrift langs R328: super adres voor overnachting en lunch/diner (aanbeveling: struisvogelbiefstuk) terras met uitzicht op water(drink)plaats met o.a. nijlpaarden en ander wild. Ook wildsafari mogelijkheden
Tip 2: Cango Ostrich Farm (14 km na Oudtshoorn langs R328) rondleiding farm en/of wie durft ritje op
struisvogel
Tip 3: ½ dagtocht Berluda Farmhouse (zijweg R328) GPS S33 285551 E22.142730
bezoek werelds grootste struisvogelbroederij en bezoek “Vreugdevoetjies” school