Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mapungubwe, een park met baobabs

Zuid-Afrika


Zo even plaatste ik al een foto van dit mooie Sanpark. Mapungubwe in het Noordoosten van Zuid Afrika, aan de grenzen van Botswana en Zimbabwe. Niet alleen een rustig park omdat het nog onbekend is, maar ook een park met heel veel baobabs, de bijzondere boom waar zo'n mooi verhaal bij komt.

Door zijn vorm lijkt het alsof de baobab op zijn kop staat. Volgens een legende van de bosjesmannen (het San-volk) is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terechtgekomen. Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken (en de kruin in de grond staat). De bomen kunnen erg oud worden. Afrikaanse olifanten eten de zachte bast van de Afrikaanse baobab. Onder meer bavianen en andere apen eten de vruchten. Daarom worden de bomen ook wel apenbroodboom genoemd.

Mapungubwe kan ik iedereen aanraden ook mensen die minder willen of kunnen besteden en toch de olifanten langs willen zien lopen. Het hoofd kamp heeft geen hekken, wel een prachtig zwembad en zelfs baobabs in de tuinen.