Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Slapen in matjeshuizen

Zuid-Afrika


Slapen in Matjeshuizen.
Een zeer bijzondere overnachtingplaats is, de "Ratelgat farm" een boerderij gerund door ongeveer 85 Griqua families. De Griqua zijn afstammelingen van de Khoi en de San. De San (Bosjesmannen) zijn de oorspronkelijke bewoners van zuidelijk Afrika. Het is een volk van jagers/verzamelaars. Ook de Khoi (Hottentotten) zijn oorspronkelijke bewoners van de regio. Vanwege hun nauwe relaties met de San worden deze twee volken vaak gezamenlijk Khoisan genoemd.

De Ratelgat Farm is onderdeel van een project met diverse workshops om deze bewoners op te leiden. Een deel van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan hen. Je overnacht hier in traditionele “matjieshutten” en geniet van een plaatselijke maaltijd in een lapa (gemeenschapshut). Dit dorpje is gebouwd om het cultuurgoed van deze volkeren te bewaren. De Griqua weten boeiend te vertellen over de flora en fauna van het gebied en je kan met hen een wandeling maken. Je zult versteld staan van alles wat er groeit. Veel soorten komen nergens anders op de wereld voor. Ook krijg je een boeiend verhaal over het verleden van de Khoi en de San, onder andere aan de hand van rotstekeningen.

De plek zelf is al adembenemend. Helemaal afgelegen op de Knersvlakte. Vanuit Kaapstad te bereiken via de Karoo een halfwoestijnlandschap naar Namaqualand. Het ligt een uur rijden vanaf Klawer.

Een aanrader voor degene die weg willen van de gebaande wegen.

Zie voor meer informatie in het Afrikaans:
http://www.ratelgat.co.za/afrikaans.htm