Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Op natuurlijke wijze kooiduiken met witte haaien

Zuid-Afrika


Als je wilt gaan kooiduiken met de Great White in Gansbaai/Kleinbaai in Zuid-Afrika kan ik Shark Lady Adventures (zie ook: http;//www.sharklady.co.za) aanbevelen. Waarom? Het verschil tussen Shark Lady Adventures en andere vergelijkbare kooiduik organisaties is dat ze met relatief kleine (maar natuurlijk veilige) boten werken. Dit betekent dat je met een beperkt aantal mensen op de boot zit (max 12, in mijn geval maar 7) en dat je met een kleine kooi duikt (2-3 mensen). Dus kun je aanzienlijk meer tijd doorbrengen in de kooi. Shark lady adventures heeft de slogan “WE CARE, PROTECT & EDUCATE”. Dit is ook mijn ervaring met hun. Voordat aan boord gingen namen ze uitgebreid de tijd om je te informeren over de eigenschappen van Great White Sharks. Maar ook over de vooroordelen. Op de boot gebruiken ze aas (vis en visbloed) om de haaien te lokken. De bemanning was erg professioneel, de haaien werden niet gevoed en ze gebruikten geen haaienlevers (delicatesse voor haaien maar maakt haaien agressiever dan normaal). De haaien worden niet aangeraakt, gestresst of verwond op welke manier dan ook tijdens de kooiduiktrip.
De boot vertrekt vanuit Gansbaai/Kleinbaai, meestal tweemaal per dag; de vertrektijd is afhankelijk van de getijden en weersomstandigheden. Ze hebben ook de mogelijkheid om met flessen te duiken maar de bubbels jaagt de haaien weg en je ziet de haaien prima met slechts duikbril en snorkel. De kooi zit dan ook niet helemaal onder water.
Een ontbijtje en lunch is bij de trip inbegrepen. Neem een warme jas, een pet, een handdoek, (onderwater)camera en zonnebrand mee! Het water is koud maar de zon is sterk. De trip neemt 3 tot 4 uur in beslag. Neem ook zeeziekte pillen 2 uur voor vertrek (“Stugeron” werkt prima, zonder bijwerkingen), ook als je nog nooit ziek bent geworden op een boot. Ze bieden ook transport aan naar Gansbaai. Ik betaalde 1150 Rand voor de trip in Januari 2008; op hun website staat de meest recente info en prijs.
Het zicht onder water variëert nogal door het jaar (goed zicht en veel haaien in de zomer en minder zicht en minder haaien in de winter) en de weersomstandigheden beïnvloeden het zicht onderwater ook aanzienlijk. Ik ging in de winter, het zicht was slecht, het water erg koud, MAAR we zagen toch nog 5 erg hongerige Great White Sharks en de meeste meerdere keren! Super dus! Hoewel ze erg snel zijn en lastig te fotograferen zal ik nooit mijn 1e Great White Shark met open bek vergeten!! Groeten, Yuri