Zuid-Afrika

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Lilac Rollers

Zuid-Afrika


Hier een foto van Ma of Pa met de kleine.

De Lilac Breasted Roller, Vorkstaartscharrelaar, Coracias Caudata, is een prachtig gekleurde vogel met een groen hoofd, lila keel en borst, een blauwe buik en nog helderdere blauwe vleugelveren. Beide geslachten hebben dezelfde kleur.

Deze soort wordt gevonden in heel Oost- en Zuidelijk Afrika. De vogels leven in open bosland en savannah, en gebieden te struikgewas. Alle Scharrelaars, inclusief de lila breasted rollers, zijn zeer territoriaal. Er wordt ook gedacht dat ze monogaam zijn.

De soort nestelt zich in boomgaten, evenals in termietenheuvels. Ze kunnen ook gebruik maken verlaten specht of ijsvogel nesten. Zowel mannen als vrouwen broeden de 2 tot 4 eieren die zijn gelegd.

De Lilac Roller heeft een onderscheidende baltsvlucht, waarbij ze duiken van extreme hoogte, wiegend en rollend door de lucht, terwijl ze luid en doordringend krijsen.

Ze worden vaak alleen of in paren op telefoondraden en boven in bomen gezien, op de uitkijk naar voedsel deze bestaat - voornamelijk uit insecten zoals sprinkhanen en grote kevers, schorpioenen, slakken en af ​​en toe hagedissen.