Zuid-Afrika reisblogs

KORT AFRIKAANS

Martje was er (tot 01 aug 2008) Gepost op 03 mei 091 reacties

We hebben sinds 1998 ter ere van ons 25 jarig huwelijk onze eerste reis naar Zuid Afrika gemaakt en zijn sinds die tijd verknocht aan dit prachtige land. Toen medio 2007 mijn werkgever voorstelde om een jaar in zuid Afrika te gaan werken, kon hij zijn zin niet afmaken en waren we al onze koffers aan het pakken. Hier een korte impressie

JUNI
Lion park. Natuurlijk is het magnifiek om de witte leeuwen te zien, maar geen aanrader. Het blijft immers een dierentuin.

JULI
Pilanesberg. Wel aardig maar te dicht bij Sun City en het soort toeristen die daarbij horen.

Suikerbosrand. Hier zijn alleen grazers te vinden. Het is het typische landschap voor het hoogveld en we hebben ontzettend mooie wandelingen gemaakt. Maar wat was het koud ´s-avonds.

AUGUSTUS/SEPTEMBER
Eindelijke de echte bush. Drie volle weken Krugerpark. De trip was al geboekt toen we nog in Nederland waren. Dit was veruit de beste tocht in tien jaar. Op kantoor heb ik de reputatie kampioen luipaardspotter te zijn. Natuurlijk hebben we de afgelopen tien jaar diverse keren dit prachtige dier mogen bewonderen. Meestal zijn ze echter al na enkele minuten verdwenen. We maakten een trip vanuit hetn bushveldkamp Talamti toen we een luipaard de weg over zagen steken. Het dier verdween deze keer niet meteen in de bush maar bleef circa drie kwartier langs de weg lopen. Na verloop van tijd kwamen er meer auto's en verdween het dier. Talamati was trouwens toch een hoogtepunt dit jaar. De hele dag was het een komen en gaan van dieren naar het watergat voor het kamp. De ene kudde olifanten verdween aan de horizon of de volgende kwam er al weer aan. Wat een genoegen om de kleintjes in de modder te zien spelen. Er was een onverlaat die het niet kon laten met luid trompetter de zebra's weg te jagen. De aantal leeuwenspots waren welgeteld 22. De laatste leeuw die we zagen was niet zo'n mooi gezicht. Hij wankelde over de weg met een strop om zijn nek, die diep in zjjn vlees sneed. We hebben dit doorgegeven en later heeft het Krugerpark via email bevestigd dat de leeuw gevonden was, van zijn strop bevrijd en met antibiotica behandeld. Dan na drie weken is het weer tijd om naar huis te gaan; geen afschuwelijke vlucht van 11 uur maar slechts vier uurtjes rijden deze keer.

OKTOBER
Twee uurtjes rijden van ons ligt een wildboederij met grazers. Een prima omgeving om te wandelen en zebra, gnoes, koedoes en giraffen te fotograferen.

Victoria watervallen in Zimbabwe. In een woord SPECTACULAIR. 1,7 kilometer breed met een val van 90-100 meter. We verbleven in het Victoria Falls hotel. Dit moet een 5-sterren hotel zijn maar het verval is overal zichtbaar. Jammer! Het land valt uiteen en dat is aan alles te zien.

Weekendje Krugerpark. Vrijdags vliegen en zondag avond weer terug.

NOVEMBER
Pretoria bezocht en het voortrekkersmuseum. Het geeft een goede impressie van de geschiedenis van de blanke boeren.

Nogmaals een weekendje Krugerpark met collega's uit België

Lesedi. Dit is een soort klein open lucht museum waar men de traditionele levenswijze van verschilllende stammen uitlegt. Aansluitend zijn er afrikaanse dansen. Een aanrader.

DECEMBER
Wandeling gemaakt in de Groenkloof. Prachtige bos bij Pretoria waar verschillende grazers te zien zijn.

Krugerpark. Sinds November is er veel regen gevallen en de bush is ondringbaar. Het is moeilijk om de dieren te spotten. Het is wel een bloemenpracht. In deze tijd worden ook de impalalammetjes geboren.

JANUARI
We wonen in een beveiligde wijk. Ondanks dat is er drie huizen van ons vandaan ingebroken. Alles is meegenomen tot de beddenlakens toe.

Elephants sanctuary. Je kunt met olifanten gaan wandelen, borstelen, voeren en aanraken. Fascinerend Aansluitend zijn we naar de Camelion village, de grootste markt met Afrikaans houtsnijwerk die ik ooit gezien heb. Mijn werkgever betaald de kosten van de container. Ik hoef me dus niet in te houden en ik heb enkele prachtige stukken houtsnijwerk gekocht.

Nogmaals Krugerpark

FEBRUARI
Een week naar de Kgalagadi. Semi-woestijn met andere dieren dan het Krugerpark. Hier vindt je sprinkbokken en gemsbokken. Een van de kampen die ons bijgebleven zijn is een tentenkamp wat niet omheind was. `s-Avonds hoorden we leeuwen brullen. De volgende morgen werd ons verteld dat ze 5 meter langs onze tent liepen. Met alleen een dun tentdoek om ons te beschermen. De leeuwen zijn groter en gespierder dan die van het Krugerpark. Dit komt omdat ze langere afstanden moeten afleggen.

Apartheidsmuseum. Aangrijpend. Ik kreeg hetzelfde gevoel als bij foto´s van de holocaust. Er was een man bij ons die het zelf had meegemaakt. Zuid Afrika is nog lang geen eenheid. Zelfs de geschiedenis verschilt per bron. Voortrekkersmuseum is van de blanke boeren. Apartsheidsmuseum geeft het zwarte verleden.

MAART
Krugerpark. Prachtig luipaard gezien bij Swimuwini. Hetzelfde luipaard hebben we jaren geleden als welp gezien

APRIL
Rhino-Lionspark met een Engelse collega. Leuk maar het blijft een dierentuin

Nog maar een keer Krugerpark .

MEI
Inbraak op kantoor. Ik heb nu een kogelgat in mijn kantoor

Soweto. Een andere wereld als onze buurt. We zijn met twee gidsen hier geweest en hebben zijn familie bezocht.

Botswana. Een georganiseerde trip naar de Okavanga delta, Chobe en de Victoria watervallen. De groepjes zijn nooit groter dan 8 personen. Geweldige natuur maar luidruchtige Amerikanen met geen enkele respect voor de natuur in de groep.

JUNI
Marakele nationaal park. Prachtige vergezichten maar kan niet tippen aan het Krugerpark.

Nalafarm. Vrienden van ons hebben een wildboederij gekocht en natuurlijk zijn we een kijkje gaan nemen. Op de site staan foto´s van ons. http://www.nalagamelodge.co.za/?website_pagesid=29

JULI
Laatste drie weken naar het Krugerpark met Engelse vrienden. De auto waarmee we zouden gaan is niet beschikbaar. Dan maar met een trailer om alle bagage te laten. Het gaat goed tot 1 kilometer voor Shimuwini. We waren er bijna maar een kudde olifanten verspert de weg. Achteruit rijden met de trailer wil maar niet lukken. We hebben een aantal angstige ogenblikken beleefd. In Orpen hadden we een eerste klas stuk biefstuk voor het avondeten. Een onbewaakt ogenblik en de plaatselijke honingdas opent de koelkast en steelt ons vlees. Het hoogtepunt zijn honderden buffels bij een dam bij Satara.

AUGUSTUS
Weer terug in Nederland.
Martje Positie 35363 (0 p.) Lid sinds 03-05-2009 Foto's en tips: 4 Blogs: 1 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Krugerpark buffels bij Satara
blogfoto nr. 2
Krugerpark, leeuwen vanaf de brug over de Sabierivier.
blogfoto nr. 3
Botswana, zonsondergang in de Okavanga delta
blogfoto nr. 4
Zimbabwe, Victoria waterval
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties bij deze blog

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

Nou het was dan misschien voor je werk zijn geweest, zo te lezen heb je er ook heerlijk van genoten.
Dat was zeker weer wennen terug in dit kikkerland??

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.