Pretoria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voortrekkersmonument

Pretoria,
Zuid-Afrika


Nog niet eerder hebben we Pretoria echt bezocht. Eigenlijk alleen maar langsgereden op weg naar Limpopo of Krugerpark. Pretoria heet nu trouwens Tshwane! Maar nu toch echt eens in de stad gelogeerd en de bezienswaardigheden bezocht. De stad is goed te bezoeken. Kon goed de weg vinden met kaart en de bewegwijzering.

Voor het Voortrekkersmonument moet je wel weer beetje de stad uit, maar eenmaal op de heuvel hier heb je ook gelijk mooi uitzicht over Pretoria. In het monument kun je naar het Uitkijkpunt.
Het monument is ter nagedachtenis aan de Voortrekkers. De Boeren die op zoek gingen naar een nieuwe vestigingsplaats omdat de Engelsen het in de Kaap voor het zeggen hadden gekregen. In het monument de geschiedenis, de routes, de oorlogen, het harde leven, de onderhandelingen met Zulu's... allemaal erg interressant. Dus Museum, Galery, dierenuitstalling, Muur van herinnering.... gewoon veel te zien. Bij de entree het Moeder en Kindbeeld. Zonder de kracht van de vrouwen zou de volksverhuizing helemaal niet hebben kunnen plaatsvinden. Ook architectonisch apart. Er omheen ligt mooie tuin met planten vanuit heel Zuid Afrika. De muur eromheen is versierd met levensgrote reliefs van huifkarren.
Gedenkwaardige plek!
Ook te combineren met Fort Schanskop, maar daarover later meer.