Oost-Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oost-Kaap image

Oost-Kaap

Oost-Kaap
Zuid-Afrika
Guidowater

Transkei : Vliegen of rijden?

Veel mensen gaan naar Zuid-Afrika en besluiten een rit te maken van Kaapstad naar Johannesburg of andersom. In de meeste gevallen Word het stuk tussen Durban en Port Elizabeth dan per vliegtuig afgelegd. Wij hadden deze keuze ook en na lang twijfelen besloten we toch om dit stuk per auto af te leggen.

We hadden inmiddels al veel wilde verhalen gehoord over dit gebied maar bijna nooit uit eigen ervaring. Mensen wisten altijd te vertellen wat ze van derde gehoord hadden. De reden waarom wij uiteindelijk besloten te rijden was omdat we geen zin hadden in allerlei extra toestanden met bagage, huurauto wissels en wachttijden op het vliegveld.

Onze trip begon in Addo Elephant park.

We hebben in de ochtend eerst nog een uur of 2 door dit park gereden. We besloten van noord naar zuid door het park te rijden om vervolgens vanuit daar rechtstreeks door te rijden voor onze trip door de Transkei. Het eerste gedeelte is de weg zoals je gewend bent maar al snel veranderd de weg in een enkelbaans weg die door alles en iedereen gebruikt word. Koeien, mensen, fietsen, tractors echt alles kom je hier tegen.

Wij reden dus over de 2 in oostelijke richting en de eerste grote stad waar we doorheen kwamen wat Grahamstown. Een grote stad met als eerste vreemde stadsbeeld de hoeveelheid afval op straat. Het leek wel of alles en iedereen alles zomaar op straat gooide. Wij moesten ergens nog wat eten en drinken halen en tanken aangezien we zo slim waren om niet vooraf boodschappen te doen. Dit hebben we gedaan bij een groot modern winkelcentrum aan de rand van de stad. Ook al was het hier modern en stonden overal groepjes mensen zichtbaar zonder enig geld om de boel in de gaten te houden. We besloten dan ook om niet samen de winkel in te gaan en ik bleef bij de auto staan.

Na de boodschappen reden we verder en het gebied werd alsmaar armer en de hoeveelheid vuil op de weg bleef ook maar toenemen. Lokale auto's kwamen ons vaak als idioten voorbij scheuren en mensen bleven steeds brutaler midden op de weg lopen.

De volgende grote stad waar we doorheen kwamen was King Williams town. Wat we hier hebben meegemaakt was werkelijk onbeschrijfelijk maar ik probeer het toch. Het bleek Pay day te zijn en het leek wel alsof iedereen net geld gekregen had. Er stond soms wel 300 man in de rij voor een pin automaat. De straten liepen vol met mensen die net op markt allerlei spullen verkocht hadden. Bij stoplichten stonden tientallen mensen te bedelen bij de auto's of hun handen op te warmen boven brandende olie tonnen. Op een gegeven moment stond we te wachten voor een stoplicht toen er ineens iemand langs onze auto liep. Toen hij voorbij kwam zagen we dat er een pistool achter in zijn broek gestoken zat en dat gaf ons toch wel bijzonder vervelend gevoel. We besloten om hier niet te stoppen en zijn met de auto op slot door gereden naar Stutterheim waar we onze overnachting gepland hadden. We sliepen in The manderson. Dit was een prima no noncence hotel. Het personeel was vriendelijk en gaf ons advies bij welk tankstation te tanken omdat er nog weleens iets fout ging bij de andere.

Met een volle tank vertrokken we verder. De rest van de dag gaf alles hetzelfde trieste beeld als de dag ervoor en we besloten dan ook om zonder te stoppen in één ruk door te rijden naar de volgende plek. Het voelde simpelweg niet veilig genoeg om even uit te stappen om ergens rond te kijken. Toen we uiteindelijk in de het zuiden van de Drakenbergen kwamen bleek er ook nog eens een probleem met brandstof te zijn. Er waren veel stakingen en alle tankstations zaten zonder brandstof. Gelukkig vonden we een klein pomp station dat nog wel brandstof had en dat wist de beste man ook want zo druk had hij het nog nooit gehad (en daar waren de prijzen ook op aangepast).

Uiteindelijk kwamen we een hele ervaring rijker aan in ons hotel in Underberg wat in de zuidelijke drakensbergen ligt.

Achteraf gezien zijn we blij dat we de trip met de auto gemaakt hebben omdat we niet onze ogen wilde dicht doen voor het echte Afrika. De beelden die we hier gezien hebben staan nu nog op ons netvlies en vergeten we nooit meer. De volgende keer zal ik echter toch ook het vliegtuig pakken omdat ik deze ellende simpelweg niet nog een keer wil meemaken. Zuid-Afrika is een prima land om doorheen te reizen en we hebben ons overal veilig gevoeld en konden overal stoppen. Behalve in het Transkei gebied. Dit ligt simpelweg nog zo ver achter ten opzichte van de rest van Zuid-Afrika dat het gewoon niet bestemd is voor het massa toerisme.

Toen wij hier waren zag je wel dat ze op veel plekken nieuwe wegen aan het aanleggen waren en dat er toch veel moderne winkelcentra gebouwd werden dus wie weet is het over een paar jaar allemaal anders.

Mijn advies is dus wil je onbezorgd rondreizen door Zuid-Afrika vlieg dan tussen PE en Durban. Wil je net als ons ook het echte Zuid-Afrika zien pak dan de auto maar wees wel voorbereid op 2 heftige dagen!

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Transkei : Vliegen of rijden?"

 • profile image comment
  Door Alice65• geplaatst op 08 Apr 2014 | 14:29:46

  Ook wij hebben gekozen om niet met het vliegtuig te gaan maar dit stuk te rijden. We hebben hier geen spijt van. We hebben ons niet onveilig gevoeld, maar we hebben wel veel armoede gezien. We zijn in een dorpje gestopt om even wat te kopen in de supermarkt. Daar keek men wel raar naar ons. Ze waren geen toeristen gewent. We hebben tevens in een stadje onze auto laten wassen. Wat voor ons een unieke ervaring was. We hadden toen contact met de lokale bevolking. Een erg trots volk. Ze hadden echt belangstelling. De rit duurde lang. Want de weg schiet niet echt op. Zeker door de vele wegwerkzaamheden en de vrachtwagens die moeite hadden om bij een helling omhoog te komen. Wij hadden dit stuk Afrika niet willen missen.

  Bericht aangepast op 08:12:11
 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 08 Apr 2014 | 19:52:07

  Goede duidelijke blog en eigenlijk gelijk een tip. Ik sla hem op als we volgend jaar naar ZA gaan kijk ik nog even onze route na.

  Bericht aangepast op 08:12:11