Noord Kaap foto's & tips

'552730' door deerik '552730' door deerik

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Op jacht

deerik

De San Bushmen die wij bezocht hebben jagen nog zeer regelmatig op de traditionele manier. Hiervoor is er een speciaal reservaat opgezet. Uiteraard kregen wij een demonstratie hoe ze het wild besluipen. Helaas is zijn zulke reservaten nodig omdat deze bevolkingsgroep in het verleden van hun traditionele jachtterreinen is verdreven.

'513954' door agrotewal '513954' door agrotewal

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Net geen Jacob's...la

agrotewal

De zonsondergang bij Augrabies beloofde een hele mooie te worden en misschien wel met een laddertje de hemel in, de zgn Jacob's ladder. Helaas werd het geen ladder maar wel een memorabele zonsondergang. Augrabies, ik vond de watervallen wat tegenvallen in oktober, maar het is zeker een park wat kinderen aan zal spreken. Langs de watervallen is een mooi pad gemaakt met houten vlonders. Je komt er heel veel hagedissen tegen die lekker van de zon genieten en ook de klipdassies zijn er in grote getale te vinden. Verder is het een avontuurlijk park, waar je door riviertjes moet rijden en veel bergen en als het mee zit, brengen de bavianen een bezoek aan het restaurant.

'514038' door deerik '514038' door deerik

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Kokerboom

deerik

Omdat het Kokerbomenwoud vorige jaar in Namibië te ver uit de richting lag, heb ik her dit jaar in de omgeving van Augrabies maar een 'projectje' van gemaakt. Deze foto is gemaakt net na zonsondergang. Kokerbomen zijn overigens geen bomen, maar planten uit de Aloë familie. Hun naam is afgeleid van het feit dat de Bosjesmannen (San) de holle takken van de plant gebruiken om er pijlkokers van te maken. Voor de liefhebbers: Canon EOS-5DIII Canon 16-35mm MKII + grijsfilter ISO-100 17mm f/18 6 sec

'317795' door Oryx '317795' door Oryx

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Mooie vogels in...Zui

Oryx

Mooie vogels genoeg in Zuid-Afrika. Deze roodborstklauwier springt er ook weer uit met zijn felle rode borst. In Kgalagadi N.P. zijn veel kleine en grote vogels te zien.

'508817' door chateau '508817' door chateau

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Witruggier met jong.

chateau

Als we van de camping van Twee Rivieren naar Mata Mata rijden zien we onderweg hoog in de top van een boom in de brandende zon een witruggier met jong zitten. Zo te zien zijn ze in afwachting van één van de ouders die op jacht is geweest naar iets eetbaars. De rug van deze gier is, zoals de naam doet vermoeden, niet wit maar donkergrijs. Hij heeft een vleugelspanwijdte van gemiddeld 218 cm. Met de zoom in de uiterste stand en het chassis van de camper als steuntje lukte het me om dit duo in beeld te krijgen.

'513379' door agrotewal '513379' door agrotewal

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Als de engelen afdale

agrotewal

Als de engelen Gods afdalen gebruiken ze Jacobsladder. Het landschap van Augrabies toverde zomaar bij zonsondergang een ladder tevoorschijn. Ik moest direct aan Jacobsladder denken en gelukkig is hij ook te zien op de foto. ( wel even openen svp) Mijn tip: de watervallen van Augrabies kunnen tegenvallen in het droge seizoen, maar de zonsondergang is geweldig. Probeer vooral een nachtje te blijven slapen in dit bijzondere NP.

'509971' door chateau '509971' door chateau

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Oranjerivier

chateau

Vanaf de camping in Augrabies Falls NP hebben we een tour gemaakt langs de landschappelijke hoogtepunten van dit mooie park. Op de foto kijken we in de diepe lange kloof die de Oranjerivier in de rotsen uitgeschuurd heeft.

'510768' door agrotewal '510768' door agrotewal

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zonsondergang in...La

agrotewal

Lambertsbaai staat bekend om zijn kolonie Jan van Genten, die van dichtbij te bewonderen zijn. Er zijn trouwens ook heel veel aalscholvers te zien en robben. Wanneer je dan zoals ik de luxe hebt om niet alleen een woning te hebben aan het strand, met uitzicht op de kolonie , maar ook nog eens een paar dagen om alles te bekijken, dan voel je je echt de koning te rijk. Foto komt geopend beter tot zijn recht.

'516112' door deerik '516112' door deerik

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Stille nacht

deerik

Met deze 'Stille nacht foto' wil ik graag iedereen hier heerlijke feestdagen toewensen. Deze heb ik gemaakt in de buurt van Augrabies, ver vooraf gepland en dan is het wat fijn als het dan uiteindelijk nog lukt ook. Voor de geïnteresseerden Canon EOS-5D III Canon 16-35mm (16mm) F 2.8 ISO 3200 13 sec Kokerboom met een kleine zaklamp beetje bijgelicht.

'513578' door deerik '513578' door deerik

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Broadleys rotshagedis

deerik

Als je Augrabies bezoekt is deze Broadleys rotshagedis niet te missen. Vooral de mannetjes springen direct in het oog, ze hebben een blauwe kop, een groene rug, gele of oranje voorpoten en een bruinoranje staart. Deze endimische soort kom je alleen hier tegen.

'402100' door bdebets '402100' door bdebets

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Kalahari Lion

bdebets

Een prachtige Black-Maned Lion in het Kgalagagi Transfrontier Park. Wat mij betreft een van de mooiste parken in Zuid-Afrika. En je ziet er bijna gegarandeerd deze indrukwekkende leeuwen.

'511667' door chateau '511667' door chateau

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Oryxen in bloeiende..

chateau

Nadat we in Namaqua NP bloeiende oranje tapijten in de woestijn gezien hadden, zagen we in Goegap Nature Reserve in de buurt van Springbok bloeiende gele tapijten in de woestijn. Als bonus kregen we er twee grazende oryxen bij.

'210440' door Lione Kolsteren '210440' door Lione Kolsteren

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Gnoe

Lione Kolsteren

Soms zie je zoveel gnoes dat je er eigenlijk geen oog meer voor dreigt te hebben. Alweer één, denk je dan. Maar als je er eentje apart ziet, en je kijkt goed, zie je eigenlijk pas goed wat voor mooie dieren het eigenlijk zijn!!

'524769' door Jan10e '524769' door Jan10e

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Driekoppig Giraf

Jan10e

Niet alleen veel leeuwen maar ook behoorlijk wat giraffen hebben we in Kglagadi gespot. Vooral in de buurt van Mata Mata. In eerste instantie denken we alleen maar op de hoofdweg te kunnen blijven, maar het gebied is verder niet steil dus we slaan ook de loops in. Die zijn maar een luttele kms langer en zo hebben we toch afwisseling in de route want morgen rijden we over dezelfde weg weer terug naar Tweerivieren. De Giraffen zijn er in grote groepen bijelkaar waarbij deze met drie koppen (of heeft het net als een paard een hoofd?) zich wat hebben afgezonderd. Ze hebben eerst staan 'spelen/vechten' met de nekken tegen elkaar aan te slaan.

'229257' door jdevaan '229257' door jdevaan

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Nog meer bloemen in..

jdevaan

Alsof het een door de mens aangelegd bloemenperk is, niets is minder waar. Zomaar langs de lange weg richting Namibië schitteren de mooiste bloemen. Zo mijlen bijna niets, dan weer een overweldigend aanbod.

'537075' door chateau '537075' door chateau

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Leve Oranje.

chateau

Nu de Olympische Spelen bijna afgelopen zijn, kunnen we stellen dat de Nederlandse sporters deze spelen een oranje tintje hebben gegeven. Vorig jaar september reden we tijdens een rondreis door Zuid Afrika door Namaqualand. De woestijn stond hier in bloei en was prachtig oranje gekleurd. Afhankelijk van temperatuur, wind en neerslag is de woestijn blauw, geel, paars e.d. Temperatuur schijnt heel belangrijk te zijn. Bij een temperatuur van 17 graden gaan ze pas open, aan de kust zelfs pas bij 20 graden. De beste maanden om dit uniek gebied te bezoeken zijn september en october. Veel hangt af van de regenval.

'513003' door deerik '513003' door deerik

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Afrikaans sfeertje

deerik

Zo weer veilig terug van een mooie rondreis door Zuid-Afrika. Na een valse start uiteindelijk toch genoten van natuur en cultuur. Een eerste foto van deze reis die mooi het Afrikaanse sfeertje weergeeft.

'510754' door agrotewal '510754' door agrotewal

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Steenbokkie

agrotewal

In het Krugerpark heb ik veel steenbokkies gezien, maar die bleven helaas niet al te lang staan, of ze hadden zich verdekt opgesteld. Ook niet ideaal voor een mooie foto. We zijn een paar dagen in Lambersbaai geweest een prachtige plek om Jan van Genten te bekijken. Toen we vandaar een stukje langs de kust reden richting Steenbokfontein, kwamen we dit mooie bokkie tegen, die zo nieuwsgierig was dat zij wat langer bleef staan. Volgens mij is het een vrouwtje omdat de hoorns ontbreken. Volgens Wikipedia hoort deze steenbokantilope tot de dwergantilopen.

'494226' door neretslok '494226' door neretslok

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Springbokkie

neretslok

Een springbokkie is volgens mij in Z-Afrika een stevige neut. Het is echter ook een veel voorkomende antilopesoort, zo veel voorkomend dat we de neiging hebben hem haast niet meer interessant te vinden. Maar als je goed kijkt: wat een prachtig beest is het toch eigenlijk! In 2010 hebben wij een rondreis door vier landen in Zuidelijk-Afrika gemaakt. Wij hebben deze reis geboekt in Kaapstad. De route die wij hebben gevolgd bevat, behalve enkele culturele en landschappelijke hoogtepunten (Himba’s, Sossusvlei, Victoria Falls), vooral veel wildparken. In ruim 3 weken hebben wij 7000 km afgelegd, wat veel lijkt, maar toch meevalt. Wij hebben niet het idee dat we niet overal lang genoeg konden blijven. Integendeel., we hebben veel wild gezien en dit uitgebreid kunnen bekijken. De reis werd gemaakt met een internationale groep in een omgebouwde safaritruck, van waaruit we uitstekend zicht hadden. Uiteraard werden in de wildparken jeeps gebruikt. De route deed o.a. de wildparken Kgalagadi Transfrontier Park (Noordelijke Kaapprovincie, Botswana), Etosha (Namibie), Caprivistrook (Namibie), Mosi Oa Tunya NP (Zambia), Chobe en Makgadikgadi Pans (Botswana) en een privé park in Limpopo aan. Genoeg wildlife gezien! De accomodaties waren bijna zonder uitzondering uitstekend.

'514455' door chateau '514455' door chateau

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Kokerboom in Goegap.

chateau

Goegap Nature Reserve is een prachtig gebied vlakbij Springbok. In het reservaat is een kleine goed voorziene camping vanwaaruit je in het reservaat zelf verschillende tochten kunt maken, ook 4WD. Wij waren hier in de afgelopen lente (september) en troffen er de bloeiende woestijn aan. In het park staan ook kokerbomen.

'524390' door Jan10e '524390' door Jan10e

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Riemvasmaak

Jan10e

In Upington kreeg ik een dikke krant in handen met nog allerlei achtergrondinformatie over de omgeving van Upington, Augrabies en andere plaatsen in de Noordkaap. Zo las ik een stukje over Riemvasmaak. Je zou er de contouren van Afrika moeten kunnen zien. Die heb ik dus gevonden! Voor Riemvasmaak moet je geen haast hebben. Op weg van Kakamas naar Augrabies zie je de bewegwijzering. Het is een pittige Gravelroad. En het laatste stukje is in mijn ogen beetje te onverantwoord met een nieuwe Ford fiesta van Budget. Ben dan ook uitgestapt. Meer een pad voor een jeep. Het avontuur ligt hier om vele bochten.... Maar eenmaal op de bestemming is het een prachtige plek met een warme bron en start er ook een hike.

'316916' door Oryx '316916' door Oryx

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Familie struis op pad

Oryx

Struisvogels zijn in heel Zuid-Afrika te zien, maar zoals we deze familie in Kgalagadi N.P. zagen lopen is wel apart! Wij dachten meteen: hoeveel kleintjes zouden er volgend jaar nog zijn...?

'70068' door koffiemetkoek '70068' door koffiemetkoek

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Jan van Gent

koffiemetkoek

Met 3 vrienden/reisbegeleiders zijn we een paar dagen gaan genieten in de buurt van Kaapstad. Ik was hier eerder geweest zonder camera. Deze keer liepen we alle 4 met analoge spiegelreflex camera's. Het was een heerlijke dag en met wat geduld is het me gelukt deze prachtige vogel van dichtbij op de foto te zetten.

'251943' door sidonius '251943' door sidonius

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Zuid-AfrikaNoord Kaap

Kokerbomen

sidonius

Kokerbomen in het Augrabies National Park. De holle takken van deze bijzondere bomen worden door de San gebruikt om pijlkokers van te maken. Ze staan decoratief in het droge en kale landschap en vallen op door hun speciale kruin van stekelige bladeren en de bijzondere bast van de stam.