Noord Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Kaap image

Roadtrip Kust Noordkaap 1

Noord Kaap
Zuid-Afrika
Jan10e

Roadtrip Kust Noordkaap 1

Ieder jaar verblijf ik een kleine 3 maanden in Zuid Afrika. Soms gecombineerd met een reis door een buurland en zelfs een keer gevlogen naar Madagaskar. Dit jaar blijven we wat korter en trekken een kleine 2 weken uit voor Kglagadi, Augrabies en de kust van de Noordkaap alvorens in een zuidelijke voorstad van Kaapstad neer te strijken.
Als repeater naar Zuid Afrika is het elke keer weer een sport om toch weer nieuwe streken, dorpen en ervaringen te vinden. Nou dat is ook dit jaar weer gelukt.
Kglagadi en Augrabies zijn een verhaal apart, dus mijn beschrijving begint bij Pofadder, een voormalig missiestation.
Hier hadden we de intentie om te overnachten, maar de diverse acco's zagen er erg verlaten uit. Ook het dorp was zo op het eerste oog niet veel te beleven. Het is nog vroeg. 15.00 uur. Dus besluiten we door te rijden naar Springbok. Daar gaat mijn bedachte relaxmiddag. We zetten dus weer verder koers richting het westen via de N14. Uitstekende snelweg trouwens. Er is heel weinig verkeer en we rijden hele stukken boven de max. snelheid.
Zodoende al na 1,5 uur in Springbok. Onderweg bel ik met het Okiephotel want vandaag geen zin om nog naar accommodatie te zoeken. Het Okiephotel ligt in Okiep, 8 km ten noorden van Springbok. Het zwembadwater is er brrr koud, maar het dinerbuffet smaakt hier uitstekend.

Okiep is de lokatie van de rijkste kopermijn ter wereld totdat de mijn in 1918 werd gesloten. Het pomphuis ligt naast het Okiephotel. We rijden over de N7 naar Steinkopf en nemen daar de R382 naar Port Nolloth over de Aninaus pas. Het is verleidelijk naar Lekkersing en Eksteenfontein af te slaan, maar aan die gravelroads gaan we de huurauto maar niet blootstellen. Het zijn settlements ontstaan doordat 'bosluis basterds' vanwege het apartheidsregime hier zich hebben gevestigd.
Het binnenste van het Richtersveld heb ik dus niet bezocht. Daar zou je al paar dagen voor kunnen uittrekken als je een buitensporter en avonturier bent.

In Port Nolloth bekijken we het haventje waar diamantzuigers liggen. We bezoeken het museum en na een kop koffie in Vespetta gaan we door naar Alexanderbay. De kustweg toont vlaktes en kunstmatige heuvels van het mijnen.
In Alexanderbay weten we de monding van de Oranjeriver te vinden. Daar lopen we over het strand en de duinen naar de lagune, maar die is toch te ver weg. Natuurlijk ook bij de grens naar Namibië gereden.
Terug in Port Nolloth dachten we te kunnen overnachten in het nabijgelegen resort McDougallsbay. Een verzameling vakantiehuisjes. Maar het is buiten het seizoen en de luiken zijn gesloten. We vinden uiteindelijk een prima apartement in de Country Club. Een groene oase in het woestijnlandschap. Een mooie zonsondergang en hapje eten in Vespetta maakt deze dag compleet.

De volgende dag geen haast. Op ons gemak ontbeten. Ons wordt echter ontraden om de weg naar Kleinsee te nemen om Hondeklipbaai te kunnen bereiken. Beter via Springbok en dan via Komaggas om dan ten zuiden van Kleinsee op de asfaltweg te komen. Dat doen we dus ook. Zo wel de gelegenheid om wat bankzaken te regelen in Springbok en we lopen er ook het museum binnen. Precies om 14.00 melden we ons bij de receptie van het Naries Namaqua Retreat aan de Spektakelpas ten westen van Springbok (de grijze weg)en hebben een relaxte dag verder. Even in retraite hier met behalve de mooie uitzichten een uitstekend 3 gangendiner en luxe ontbijtbuffet. En dat terwijl we de enige gasten zijn.