Mpumalanga

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gaap cheetah

Mpumalanga,
Zuid-Afrika


Deze foto is vroeg in de morgen genomen. Cheetah's zijn overdag actief. Net als wij vond deze cheetah het waarschijnlijk nog erg vroeg. Gelukkig kon ik daardoor deze prachtige gaap (met de ogen open) vastleggen.
Cheetahs zijn de snelste landdieren en kunnen snelheden boven de 100 km per uur halen. Ze zijn dan ook helemaal gebouwd op snelheid en minder op kracht. Hierdoor staan ze niet hoog in de voedselhiërarchie. Zowel leeuw, hyena als luipaard pakken dan ook vaak de prooi van een cheetah af. Deze dieren jagen wel vaak 's nachts, dus is het logisch dat de cheetah naar de dag is uitgeweken.
Omdat de cheetah het moet hebben van zijn snelheid zie je hem vaak in open grasland of in gebieden met lage struiken. Ze jagen vooral op gazelles, impala's,gnoe en zebra kalveren en hazen. Naar schatting leven er nog ongeveer 12.000 cheetahs in ruim 20 Afrikaanse landen. Ook schijnen er nog enkele tientallen te leven in Iran en Afghanistan. Een groot deel van de cheetah's leeft in Naminbië buiten de parken. Daar worden ze fel bejaagd door boeren. Daarnaast wordt de cheetah bedreigd door een gebrek aan genetische diversiteit. Het is eigenlijk allemaal familie van elkaar.