Mpumalanga foto's & tips

'120563' door deerik '120563' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

HEEL BOOS

deerik

Daar is hij dan, mijn 100ste foto! De 3e van de boze leeuw en mijn favoriet, je ziet de papillen op zijn tong! Ja hij is met telelens geschoten. De blik in zijn ogen en zijn gegrom zorgden er wel voor dat je op afstand bleef ;-) Enfin niet veel later was dit poesje met een soortgenoot in gevecht.

'457969' door deerik '457969' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Kiekeboe

deerik

Nieuwsgierig de neus even laten zien, eens kijken of er hier nog wat te beleven is... Een Hippo net na zonsondergang in een klein meertje in Zuid-Afrika.,

'143440' door deerik '143440' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Echt Liefde?

deerik

Om de familiebanden af en toe wat aan te halen, wordt er in een groep leeuwen heel wat afgelikt.

'190442' door Annemieke50 '190442' door Annemieke50

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Lilac Breasted Roller

Annemieke50

In Sabi Sands vind je niet alleen maar wilde dieren, maar ook de prachtigste vogelsoorten, zoals deze kleine kleurige Lilac Breasted Roller. In het Nederlands is het de Vorkstaartscharrelaar of Afrikaanse scharrelaar. Ze leven hoofdzakelijk alleen of als koppeltje boven in een boom, zodat ze goed de insecten en ander eten kunnen spotten. Ze maken hun nest vaak in een al bestaand gat in een boom, leggen 2-4 eieren en beschermen samen het nest, waar ze vaak heel agressief door worden naar andere vogels toe. Mannetje en vrouwtje hebben allebei de schitterende kleuren, er is dus geen verschil! Zo hoort het ook, vaak is het mannetje mooier dan het vrouwtje, maar bij dit vogeltje dus niet!!

'210449' door deerik '210449' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Jump!!!

deerik

Om hun fitheid te tonen maken impala's de meest sierlijke sprongen. Deze imponeerde mij het meeste, hij leek bijna over de kop te gaan en een volledige salto te maken.

'140173' door dannybianca '140173' door dannybianca

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Impala's in het...zon

dannybianca

Met de ondergaande zon stonden deze impala's nog even lekker te genieten van de laatste warme zonnestralen.

'461505' door deerik '461505' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Caracal in Blauw

deerik

Voor onze ZAF trip april vorig jaar, had ik een workshop geregeld met een Caracal. Een schitterend beest, die je maar zeldzaam in het wild tegen komt, dus een uitgelezen kans om hier een paar mooie platen van te schieten. Dit exemplaar loopt vrij rond in een Big5 gamepark, maar wordt zo nu en dan bijgevoerd waardoor hij regelmatig in de omgeving van de lodge is te vinden. Wildlife.... net niet... maar was toch blij met deze foto ;)

'486084' door deerik '486084' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

To Close?

deerik

Op zo'n mooie dag als vandaag begint het ook weer bij mij te kribbelen.... ik wil naar Afrika... Heerlijk die zon, maar dan graag met beestjes erbij om te fotograferen. Dit welpje vond mijn Camera net ff te interessant, geen schade gelukkig ;)

'542393' door deerik '542393' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Just Perfect!

deerik

Een foto van mijn laatste reis naar Zuid-Afrika waarmee ik erg in mijn nopjes was door een perfecte samenloop van omstandigheden. Het begint natuurlijk met de 2 cheetah's die in redelijk open terrein een impala vangen. Maar als dan ook nog in je rug, een warm zonnetje opkomt en de 2 broers even gaan stoeien met hun prooi, terwijl ik op ooghoogte zit.... Tja, dan gaat het snel met de geheugenkaartjes. Door de lage zon, knallen de vurige ogen eruit. Kan wel verklappen dat de 'Yes, Yes, Yes' kreten en de high fives in de ronte gingen na deze ervaring. Just perfect!

'223890' door deerik '223890' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Beauty's

deerik

Wat zijn het toch een beauty's. Build for speed, en toch ook zo mooi! Deze jonge cheetah is op onderzoek uit, terwijl broer of zus op de achtergrond meekijkt.

'492629' door JMoerkens '492629' door JMoerkens

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Blyde River Canyon

JMoerkens

De Blyde River Canyon is een kloof in de provincie Mpumalanga en is een fenomenaal mooi natuurverschijnsel. De kloof is ongeveer 26 kilometer lang en zo'n 800 meter diep. De hoge wanden van rood zandsteen omzomen de kloof die door de rivier is uitgesleten. Één van de allermooiste plekken van deze canyon ligt ter hoogte van de zogeheten Drie Rondavels: Drie reusachtige, ronde rotsen die sterk doen denken aan de ronde hutten (rondavels genaamd) van inheemse traditionele volken. Ze zijn links op de foto te herkennen. Wat een uitzicht is dit, zelfs op een dag met sombere weersomstandigheden als deze ziet het er nog adembenemend uit! De Blyde River Canyon is onderdeel van de beroemde panorama-route, één van de allermooiste routes om te rijden in het oosten van Zuid-Afrika. Deze beroemde route begint bij de plaats Graskop en omvat highlights als God's Window, de Pinnacle en de wereldberoemde potholes bij Bourke's Luck.

'508370' door deerik '508370' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Off-road

deerik

Een van de grote voordelen van de priveparken rondom het Kruger NP is het gegeven dat je off-road mag voor een bijzondere sighting. Hierdoor kan je veel dichter bij de dieren komen, wat voor de foto alleen maar leuk is. Zo ook bij deze spelende welpen, die zich een omgevallen boom hebben toegeëigend.

'252167' door Leeu '252167' door Leeu

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Vrijheid!

Leeu

Zebra's zijn voor mij het symbool voor vrijheid omdat zij zich niet laten temmen. De Burchell-zebra is wijd verspreid en nog vrij talrijk. De dieren leven voor 9/10 deel van gras, verder van bladeren en knoppen.

'487135' door andresenmarianne '487135' door andresenmarianne

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Luipaard

andresenmarianne

Mpumalanga in Zuid Africa is een prachtig gebied om luipaarden te zien en te fotograferen, De overigen van de big five zijn er ook in grote getalen aanwezig. Je moet natuurlijk wel goed zoeken en geluk hebben dan vind je ze zekerEr zijn lodges in alle klassen van prijzen maar iedere jeep heeft een trekker en deze weet alles

'503393' door deerik '503393' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Ik zie ik zie...

deerik

Net na zonsondergang liggen deze twee nijlpaarden ons in de gaten te houden en misschien wel weg te kijken. Rond deze tijd verlaten de meeste nijlpaarden het water om op het land te grazen. Ze kunnen dan wel 25 tot 40 km lopen, om te eten of een andere poel te zoeken in tijden van droogte.

'496495' door deerik '496495' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Spetter Spatter

deerik

Tijdens het invallen van de duisternis, terwijl de laatste zonnestralen over de waterplas scheerden, besloot dit nijlpaard nog even flink met zijn oren te spatteren. Ik zag pas later op mijn camera hoe gaaf dit effect was, die nog net oplichtende druppels. Met dank aan de gids die mijn veiligheid waarborgde terwijl zo'n beetje op ooghoogte met deze kanjers lag ;) p.s. even openen aub!

'500456' door deerik '500456' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Huuuuh wat mot je?

deerik

De Southern yellow-billed hornbill is haast mooi van lelijkheid. Ze kunnen ook zo heerlijk eigenwijs kijken. Het is een vogel die je vaak ziet in zuidelijk Afrika en toch is het een uitdaging om hem net ff anders op de foto te krijgen.

'509920' door deerik '509920' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Kano Kraker

deerik

Zag laatst een documentaire over een gids die tijdens een kanotocht over de Zambezi rivier werd aanvallen door een territoriale hippo. Hij heeft het overleefd, nadat zijn kano doormidden werd gebeten, maar moet wel een been missen en was vele littekens rijker. Nee, deze kaken daar kom je liever niet tussen....

'460964' door deerik '460964' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Curiosity Killed the.

deerik

Het mooie van jong spul is ook zonder meer hun nieuwsgierigheid/ondeugendheid. Vooral als mamma niet in de buurt is natuurlijk. Het zijn wat dat betreft net kleine kinderen ;) In leeuwenland niet zonder gevaar, want als ze hyena's, buffels of olifanten tegen het lijf lopen.... auw...

'540219' door deerik '540219' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Kill

deerik

Onze eerste ochtend safari; we rijden iets voor 6.00 uur de gate uit, we hebben nog geen 200 mtr gereden als we stoppen omdat we de alarmroep van impala's horen. We staan nog niet goed en wel stil als er een impala full-speed recht op ons afkomt stormen, gevolgd voor een cheetah. In een flits schieten ze voorbij en zo'n 75 mtr verder zien even later een stofwolk. Als een speer rijden we er naartoe waar we getuige zijn van een kill. De doodse stilte wordt alleen onderbroken door het klikken van alle camera's. Er wordt zelf een traan weggepinkt, puur uit besef hoe bijzonder het is om zo'n intens moment te mogen meemaken. In het opkomende zonnetje zien we later hoe 2 broers de impala aan kant maken, vele foto's zullen volgen. WOW wat een begin van deze fotosafari....

'508257' door deerik '508257' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Sierlijk

deerik

De caracal is een middelgrote katachtige die leeft in Afrika en Zuidwest-Azië en wordt soms ook woestijnlynx genoemd vanwege de pluimpjes op de oren. Die sierlijke pluimpjes zijn ook de reden waarom de caracal vroeger onder het geslacht Lynx werd geplaatst. Nader onderzoek heeft echter aangetoond dat de caracal tot een eigen groep katten behoort. Samen met de Afrikaanse goudkat en de serval behoort deze kat tot het geslacht Caracal. Deze (half) wilde Carcal heb ik zo dichtbij kunnen fotograferen tijdens een Workshop tijdens mijn fotografie trip in 2014. Hij loopt vrij rond, maar is gewend aan mensen. Hij komt en gaat wanneer hij wil, een prachtig beest!

'500988' door deerik '500988' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Ik zie, ik zie....

deerik

Ik kan alleen maar raden waar dit jonge luipaard op gefocust was... Zelf was ik full-focus met hem bezig. In dit geval sta ik hoog in jeep, om wat meer op ooghoogte te komen. Uiteraard wel op enige afstand. Voor deze trip had ik de (toen) nieuwe Canon 200-400mm (met ingebouwde converter) gehuurd, die kwam erg goed van pas! Het viel me eigenlijk later pas op, hoe enorm zijn staart in verhouding tot zijn lichaam is!

'144652' door deerik '144652' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Two Brothers

deerik

Niet lang na het verlaten van Talamati, het leukste restcamp in het Kruger NP (zie tip), lagen deze twee broers midden op de weg. Ze lagen perfect gespiegeld, ieder een richting in de gaten te houden.

'498218' door deerik '498218' door deerik

Zuid-AfrikaMpumalanga

Zuid-AfrikaMpumalanga

Verkoeling zoeken

deerik

Zo heb ik vanmiddag ook ik het zwembad gelegen, alleen mijn ogen en neus nog net boven het oppervlakte. Pffff wat een hitte... Ik begon ineens het gedrag van deze nijlpaarden te begrijpen ;)