Limpopo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ik ben de baas

Limpopo,
Zuid-Afrika


In het mooie Waterberggebied verblijven we in een hele bijzondere Lodge, Ant's Nest, met een eigen omheind prive natuurreservaat waar ook neushoorns leven. Helaas blijkt het noodzakelijk dat deze dieren in dit natuurreservaat 24 uur per dag door 2 gewapende mannen bewaakt moeten worden (echt waar, ik heb ze ontmoet...). Aan de hekken die rondom dit reservaat staan zijn borden bevestigd waarop uitgelegd staat dat de hoorns van de neushoorns geïnjecteerd zijn met gif. Door dit gif worden de hoorns onbruikbaar voor consumptie. De neushoorns zelf hebben hier geen last van. Als we de neushoorns van dichtbij zien, kunnen we de gaatjes waar het gif is ingespoten nog zien.

Tijdens ons verblijf mogen we op een ochtend mee met een van de rangers om de neushoorns die er nog leven (ook hier zijn daadwerkelijk neushoorns gestroopt) te voederen. Dit is in principe niet nodig, er is voldoende voedsel voor hen in het gebied, maar ze doen dit om de dieren in de buurt van de lodge te houden, om ze weg te houden bij de omheining, zodat ze minder makkelijk prooi zijn voor stropers. Ook weten ze dan iedere ochtend dat alle dieren nog in leven zijn. Heel triest natuurlijk, maar voor ons is dit een schitterende ervaring. We staan op een verhoging, zodat de dieren niet bij ons kunnen komen, en we moeten stil en heel rustig zijn. Onze zoon mag een baal hooi tussen de dieren gooien, wat voor hem natuurlijk helemaal spannend is. Ze beginnen gulzig te eten en krijgen onderling nog ruzie wie als eerste mag beginnen. De ranger vertelt dat er een hiërarchie is tussen de dieren, en dat de leider mag beginnen met eten.
Wat een imposante dieren om zo dichtbij te zien; ze zien er nog steeds prehistorisch en zo sterk uit. Je kunt je gewoon niet voorstellen wat andere mensen deze dieren aandoen...En wat fijn dat er steeds meer mensen zijn die zich inzetten voor de bescherming van de neushoorn.

(deze tekst komt uit een eerder blog van mij op deze site)