Limpopo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witte Koning Leeuw

Limpopo,
Zuid-Afrika


In het Thandeka Game Reserve leven een drietal volwassen witte leeuwen (twee mannetjes en een vrouwtje) plus een aantal welpen. De witte leeuw is bijzonder zeldzaam en bijna niet meer in het wild te vinden (nog enkele tientallen, naar het schijnt).

Deze witte leeuwen zijn dan ook niet volledig wild, je zou het semi-wild kunnen noemen. Ze hebben een groot gebied tot hun beschikking, waar ze vrij kunnen leven, maar er is geen wild om op te jagen. Ze worden gevoerd en kennen hun verzorgers.

Ik vind zoiets altijd een beetje moeilijk. Eigenlijk horen wilde dieren in het wild thuis, maar aan de andere kant, zonder dit soort initiatieven zouden veel dieren uitsterven. En dan niet omdat dat een natuurlijke oorsprong heeft, maar omdat de mens er teveel op gejaagd heeft. Dit geldt ook voor de witte leeuw, je kunt je voorstellen dat zijn vacht erg geliefd is bij stropers.

Dus ja, zo'n initiatief als bij Thandeka is dan misschien nog de enige manier om te redden. Deze dieren hebben in elk geval wel een goed leven, dat was te zien. Deze foto straalt wat mij betreft wel duidelijk uit waarom we spreken van 'Koning Leeuw'...