Limpopo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Marakele National Park

Limpopo,
Zuid-Afrika


Marakele National Park ligt in de oostelijke provincie Limpopo van Zuid-Afrika ten westen van Waterberg nabij Thabazimbi. Dit stadje ligt op een hoogte van 945 meter op 130 kilometer van Rustenburg en Warmbaths. Pretoria ligt 190 km verder, Johannesburg 250 km.
Marakele National Park zelf bestaat uit een mooi en vooral heel afwisselend natuurgebied met laagvlaktes, moerasgronden, doornveld en bossen. Het wordt begrensd door de Lalapala rivier. Een smalle asfaltweg loopt naar de top van het Waterberg massief waar je prachtige uitzichten hebt.
Op de hellingen groeit de vetplant aloë en je komt er ook hoge zandsteenrotsen of beboste ravijnen tegen. In het park komen 765 plantensoorten voor en tot de belangrijkste bomen behoren de sterke Geelhout en Ceders, Pterophyta (varens) en de tot 5 meter hoge Palmvarens.
Het was vroeger voor een deel een landbouwgebied, dat net voor de eeuwwisseling door Paul van Vlissingen werd gekocht en aan SANparks werd geschonken. Hij vergrootte daarmee het park van 50.000 tot 70.000 hectare. Nadat ook het privé-reservaat Welgevonden, met zijn leeuwenbevolking werd aangehecht, bedraagt de oppervlakte 120.000 hectare en kreeg Marakele meteen de status van Big Five park.
Marakele betekent in de taal van de Tswana 'toevluchtsoord' en dat is het ook voor de grote dierenbevolking.
In Marakele, dat zowel een droog als een vochtig gebied omvat, kun je alle grote Afrikaanse zoogdieren vinden, zoals olifant, zwarte en witte rhino, buffel, luipaard en cheetah, leeuw, hyena en wilde hond. Diverse soorten antilopen, zoals de sabelantilope, kudu, elandantilope en impala, vormen hun spijskaart.
Er bestaat ook 'misdaad' in het park. bavianen en groene meerkatten (ook vervetapen of grivetapen genoemd) vormden de dievenbende die vooral kampeerders of achteloze toeristen in de gaten moeten houden. Je moet dus op tijd je ramen en deuren sluiten;)
Op hele hoge rotsen in het zuiden van het Marakele National Park broeden zowat 800 koppels van Kaapse gieren. Deze kolonie is de grootste van deze bedreigde aasvogelsoort. Er vliegen nog 300 andere vogelsoorten rond. De gieren kun je onder meer bewonderen door het smalle pad naar de top van de Waterberg te nemen.
Voor de meeste paden van Marakele heb je een 4x4 nodig.
Marakele National Park is malariavrij.
Echt een aanrader om naar toe te gaan!
Voor meer info ga naar http://www.visitafricanow.com/zuid-afrika/Limpopo/np_marakele.html