Limpopo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Witte neushoorns

Limpopo,
Zuid-Afrika


Tijdens een safari was het geweldig om deze twee witte neushoorns zo dicht te benaderen terwijl ze aan het grazen waren.

We vonden ze in het particuliere wildpark Welgevonden.
Dit park dat geheel vrij van malaria is, heeft de status van nationaal erfgoed en is onderdeel van een groter natuurpark dat 100.00 hectare aan wildgebied waaronder nationaal Park Marakele omvat.
Later in die week hebben we er in dit park wel 6 bij elkaar gezien en het park doet er alles aan om de grote aantallen witte neushoorns daar te behouden

Het is een plek van zeldzame en ruige schoonheid, met kleine onverharde wegen met een overvloed aan wild en vogels.

Het verschil tussen witte- en zwarte Neushoorns heeft absoluut niets te maken met hun kleur.
Het zijn zeker twee verschillende soorten, maar de namen zijn ontstaan uit een spraakverwarring. De Afrikaners noemden de witte Neushoorn de “Wijde Lip” Renoster, vanwege zijn brede platte lippen.

Toen de Engelsen Zuid-Afrika veroverderden op de Afrikaners, vertaalden zij “Wijde Lip” in “White Lip” en later in White Rhino. Toen er een tweede soort werd ontdekt werd dit automatisch de “Black Rhino” genoemd.

Beide worden met uitsterven bedreigd, dit voornamelijk door stroperij die niet te stoppen lijkt te zijn.
Verder zien beide soorten heel erg slecht, maar hun gehoor en reukvermogen is erg goed. En beiden kunnen verbazingwekkend snel en lichtvoetig rennen.

Er zijn grote verschillen tussen beide soorten.
De witte Neushoorn is het grootst, en kan wel tot ruim 2500 kg wegen, hij is snel geïrriteerd, maar lang niet zo snel aangebrand als de zwarte Neushoorn.
Hij is een grazer, en leeft dus van grassen, soms wel een uur op dezelfde plek.

De zwarte Neushoorn is een stuk kleiner, en weegt ongeveer 1200 kilogram.
Hij heeft een ongemakkelijk kort lontje, en zal snel een reden vinden om aan te vallen en blijft dan net zo lang aanvallen tot het gevaar naar zijn mening is geweken.