KwaZoeloe-Natal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

KwaZoeloe-Natal image

KwaZoeloe-Natal

KwaZoeloe-Natal
Zuid-Afrika
Eaglezmr2

Rondreis Zuid-Afrika & Mozambique

Dag 15: Ladysmith --> Johannesburg

Klop, Klop, om 04:30 op de deur en niet veel later zitten we samen met gids Joe in de safari auto. Het is nog donker maar al snel komt de zon op. Nu staat Zuid-Afrika bekend om de mooie zonsondergangen maar deze zonsopkomst is toch ook wel erg bijzonder. De rood paarse zon komt langzaam achter een heuvel tevoorschijn en Joe weet de auto zo te positioneren dat er een mooie parapluboom in beeld komt, dit levert een mooi plaatje op!

Niet ver van onze auto staat een neushoorn met haar jong maar zodra de koplampen van de auto aan gaan zijn ze ook verdwenen. Het is mooi om te zien hoe alles langzaam tot leven komt. In het hoge gras zien we wat gazelles grazen en in de verte staat een klein groepje impala’s.

We rijden langzaam verder en zien een grote groep buffels, Joe zet de auto zo neer dat als ze in dezelfde richting blijven lopen ze onze auto moeten passeren. Het duurt ook niet lang en we staan tussen de buffels. Eén voor één lopen ze om de auto heen en sommige zitten een grappig gezicht op als ze in de buurt zijn, alsof ze je uitlachen.

Er zitten 2 oudere grote stieren tussen, duidelijk te herkennen aan hun grote hoorns. Op een van hem zit een grappig vogeltje met een vuurrode snavel en gele ogen met een rode pupil. De Roodsnavel-ossenpikker zoals hij wordt genoemd irriteert de stier duidelijk met zijn aanwezigheid. Ze eten o.a. teken en andere parasieten, maar ook oorsmeer. Het zijn slimme beestjes, als een dier gewond is zorgen ze ervoor dat de wond blijft bloeden zodat het parasieten aantrekt die ze weer op kunnen eten.

Zodra een stuk of 30 buffels ons gepasseerd zijn rijden we richting een waterval waar we even de benen kunnen strekken. Er stroomt niet veel water maar we hebben toch een mooi uitzicht. Er wordt een tafeltje opgezet, warme koffie & thee en ook de trommeltjes met koekjes en zoutjes ontbreekt niet.
We horen getik en al snel blijkt een klein zwart vogeltje ruzie met zichzelf te hebben in een zijspiegel van de auto, klein uitslovertje. Met gespreide vleugels laat hij zichzelf zien wie de baas is. Pas na 10 minuten als er een ander vogeltje in zijn vizier komt geeft hij het op en gaat hij daarmee ruzie maken.

We vervolgen onze tocht en vlak voordat we terug bij de lodge zijn zien we nog 2 giraffen die net boven de bomen uitsteken. Ook zit er een grote Afrikaanse Zeearend op tak, echt een mooie dier om te zien.
Bij de staat ondertussen het ontbijt klaar, nog even genieten van het geweldige uitzicht hier en dan is het tijd om terug te rijden naar Johannesburg want vanavond vliegen we weer naar huis. We worden afgezet bij onze auto en beginnen aan de laatste rit van onze rondreis.

Na 2 weken is de auto meer bruin dan zilver, overal zit het zand aan de binnen en buitenkant en dan hebben we het nog maar niet over de vele krassen. Wasstraten kennen ze hier helaas niet maar bij het pompstation vinden we 3 medewerkers zo gek om onze auto schoon te maken, uiteraard tegen een royale vergoeding. Hoe ze het gedaan hebben weet ik niet maar de auto is weer in showroom staat. Voor de laatste keer plunderen we een tankstation, snoep, chips, koekjes en frisdranken en na 3 uurtjes rijden komen we al in Johannesburg aan.

Helaas heeft onze navigatie het woordje “airport” niet helemaal goed begrepen en staan we bij de lokale vliegclub voor de deur, Cessna’s zat maar niet het type vliegtuig waar wij naar opzoek zijn. Gelukkig blijkt het juiste vliegveld een half uur rijden dus komen ruim op tijd aan. We leveren de auto in en krijgen een compliment dat het de schoonste auto is die ze ooit retour hebben gekregen, gelukkig ziet hij in de donkere parkeergarage alle krassen niet.

Hierbij is onze rondreis tot een einde gekomen, wat een fantastisch land, aardige mensen, lekker eten en mooie dieren zowel boven als onder water. Voordat we in het vliegtuig zitten zijn we het er al wel weer over eens dat we snel een keer terug moeten naar Zuid-Afrika!